Автомобил, мотор или камион, който вдига шум, ще бъде спиран от движение, а шофьорът му – глобен до 50 лв. Това ще стане възможно до края на тази седмица, когато българските катаджии ще се въоръжат с шумомери. „Засега са доставени само пет уреда, като в София ще се работи само с един”, съобщи шефът на „Пътна полиция” комисар Антон Антонов пред „Труд”.

Още от 2005 г. ченгетата настояваха да получат шумомери заради хилядите оплаквания на хората от столицата и големите градове. В центъра на София бяха организирани и протести срещу сборища на мотористи и любители на тунинговани автомобили или коли със спукани гърнета. Катаджиите пък обясняваха, че нямат уреди, с които да докажат, че нивото на шума надвишава позволените 50-60 децибела за жилищни райони. От 75 до 106 децибела са допустими нива за звука на автомобили и мотоциклети, но над тези норми има повреда или преправяне на ауспуха, обясниха експерти.

Шумомерът е с големина колкото дрегер за проверка на алкохол, но вместо мундщук отпред има микрофон. Цената на дигиталните уреди в зависимост от фирмата производител е от 190 до 450 евро.

Катаджиите не могат да засичат с шумомера колите в движение, а трябва да ги отбият встрани от пътя и тогава да измерят звука. С уреда ще бъдат спирани от движение и глобявани всякакви „майстори”, накарали стария си „Опел” да ръмжи като болид от „Формула 1”.

„Шумомерът ще се използва при прегледите на каналите, както и на местата, където се събират любители на коли и мотори да си мерят конските сили, вдигат шум и пречат на гражданите”, обясни Иво Писанов, шеф на КАТ-София.

При годишни технически прегледи също се правят измервания на шума, казаха вчера от дирекция „Автомобилна инспекция”. Служителите на ДАИ също имат шумомери, с които проверяват камиони и автобуси по преценка на инспекторите или при подаден сигнал. Данните се анализират в 17 специализирани лаборатории в страната, добавиха експертите.

Днес от КАТ обявиха, че ще подкрепят кампанията „Шофирай отговорно и толерантно” на Института за изследвания, образование и развитие „Отворена младеж”. От 12 до 23 май пътните полицаи ще спират и проверяват коли по т.нар. холандски метод във всички 28 области на страната. Кампанията е финансирана от ЕС по проект за Югоизточна Европа, в който са включени още Италия, Гърция, Словения, Румъния и Унгария.