Катаджийски началник остана без шофьорска книжка след технически гаф на съдебен секретар, съобщи в. “Монитор”.

Служителката на Административния съд в Пазарджик водела протокол по обичайно дело за отнета книжка на пиян шофьор. Вместо обаче да напише имената на прегрешилия водач, тя написала данните на началника на сектор “КАТ-Пътна полиция” в Пазарджик Тодор Тодоров.

Привидно казусът бил съвсем елементарен – шофьорът бил хванат да кара пил, а КАТ му съставил акт и препратил случая към прокуратурата.

Районният съд в Пазарджик обаче отменил наказателното постановление, с което водачът бил глобен с 2000 лв. и го лишавали от възможност да управлява автомобил в продължение на 2 години. Затова служителите на МВР обжалвали съдебния акт пред Административния съд.

На заседанието по делото там обаче в решението на магистратите думата “ответник” е заменена от протоколчика с думата “касатор”. Така, вместо пияният шофьор да бъде наказан и санкциониран, според грешката вината за шофирането в нетрезво състояние е вменена на сектор “Пътна полиция” при Областната дирекция на МВР, в случая на началника му – главен инспектор Тодор Тодоров, който изобщо не е спиран за проверка на пътя.

 

Заради гафа и останалата част от решението на съда звучи безумно. Така например в него е обяснено, че едва ли не местният КАТ е осуетил проверка с дрегер на пътя, като е отказал да духа на устройството. Дословно в решението е записано “неоснователно е възражението, че касаторът не е осуетил проверката с техническото средство”, доколкото свидетелят Т.Б. заявява, че “водачът няколко пъти се опитва да вкара въздух в техническото средство”. Същият свидетел продължава разказа си с това, че касаторът не е бил изпробван за алкохол, защото е вкарал недостатъчно количество въздух в устройството и то не е успяло да отчете резултата.

В решението на магистратите пише още, че актосъставителят С.К. е категоричен, че касаторът “отказа на място както да бъде изпробван за алкохол, така и да бъде освидетелстван също”.

Четейки правилно текста на решението по делото, изводът е един – ролите на касатора и ответника са разменени по вина на съдебния протоколчик, който е вменил вината на сектор “КАТ-Пътна полиция” и е направил “услуга” на нарушителя. Така описано решението може да доведе до възобновяване на делото, коментираха адвокати.