Първата публична интрига около избора на председател на Върховния касационен съд е факт – никой във Висшия съдебен съвет (ВСС) не е имал предвид кандидатурата на съдия Таня Райковска за председател на Върховния касационен съд (ВКС) преди да стане ясно, че нейната колежка Павлина Панова ще играе за поста. Всичко е било решено за по-малко от седмица. Това стана ясно от думите на Мария Кузманова от ВСС при публичното представяне на двамата кандидати за шефската позиция в ключовия съд.

 

В сряда пред ВСС официално бяха представени двамата заместник-председатели на ВКС, които ще се състезават за шефския пост. Първата внесена в деловодството на съвета кандидатура бе на Таня Райковска, която е и председател на Търговската колегия на ВКС. Фактът, че Райковска ще бъде издигната, стана публичен преди едва два дни.

 

Втората внесена по документи, но не и по обявяване в публичното пространство, бе Павлина Панова – председател на Наказателната колегия на ВКС.

 

 

“Ние се свързахме със съдия Таня Райковска, когато стана ясно какъв е кандидатът на съдиите от ВКС”, обяви Кузманова, която с подписа си застана зад съдия Райковска. Какъв е кандидатът на съдиите от ВКС стана ясно миналия четвъртък, когато те изпратиха до Висшия съдебен съвет своя профил на идеалния кандидат.

 

Още тогава се знаеше, че този профил е написан с негласното намерение да се подкрепи кандидатурата на съдия Павлина Панова. Тя бе официално промотирана два дни преди това от председателя на ВКС Лазар Груев. Явно обаче профилът на върховните магистрати е задължил по някакъв начин част от членовете на ВСС и те са започнали да търсят кандидат, който отговаря на него. Логичният избор е бил съдия Таня Райковска и тя се е съгласила.

 

Блокирана консолидация

 

Райковска се ползва с уважението на своите колеги, а професионалната й репутация е безупречна. Същото се отнася и за съдия Павлина Панова. Издигането на Райковска обаче попречи на съдийската гилдия да се консолидира около един кандидат и сценарият за провал на първото гласуване за ключовия поста става все по-реален. Това ще доведе до провеждане на нова процедура, която обаче ще се случи след парламентарните избори. Към ВСС вече има ясно изразени съмнения, че взема ключови решение под влиянието на политическата конюнктура.

 

Преди Райковска да се впусне в играта имаше нагласа съдиите от ВКС да излязат с подкрепа за Панова. Очакваше се по-късно това да направи и Съюзът на съдиите в България. Сега подобна консолидация на гилдията е невъзможна. От думите на Кузманова се разбра, че решението, което прави тази консолидация невъзможна, е взето спешно през последните няколко дни. Един от преките резултати бе, че Лазар Груев, който публично вече подкрепи Панова, отказа да се подпише под нейната кандидатура. Причината е, че той няма как да застане открито срещу друг човек от екипа си.

 

Стилът при издигането на кандидатурата на Павлина Панова е бил напълно различен. Камен Иванов от ВСС обясни пред медиите, че още през май е провел разговор със съдия Панова, за да узнае дали тя би се съгласила да се кандидатира, защото би имала подкрепата на част от ВСС.

 

Тя е обяснила, че това е “голяма чест”, но първо трябва да говори с председателя на съда Лазар Груев. Той е я подкрепил и така се е стигнало да въпросната номинация. Към момента на публичното оповестяване на кандидатурата на Павлина Панова за нея е знаел целият ВКС. За Таня Райковска обаче се е знаело само от самата нея и членовете на ВСС, които я подкрепят.

 

Познавам я, не я познавам

 

Въпреки интригите ВСС този път показа, че има развитие по отношение на прозрачността при издигането на кандидати за важните постове в съдебната система. Мария Кузманова (подкрепяща Таня Райковска) и Камен Иванов (подкрепящ Павлина Панова) излязоха пред медиите и дадоха сравнително подробна информация как се е стигнало до издигането на двете кандидатури. Така се и разбра за коя кога е решено да бъде издигната, което е важен щрих в процедурата за шеф на ВКС.

Публично бяха прочетени и мотивите за двете, които обаче звучаха напълно взаимозаменяеми. Съдия Панова и съдия Райковска бяха представени като отлични професионалисти, съдии с управленски опит, безупречна репутация и отлична професионална квалификация. Основното предимство на съдия Панова е, че в момента заема позицията на българския съдия ad hoc в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Съдия Райковска бе представена като съдия, която е много активна по отношение на подобряването на българското законодателство.

В тази ситуация Камен Иванов и Мария Кузманова обясниха, че застават зад своите кандидати главно, защото ги познават.

“И двете кандидатури са на добри професионалисти. За първи път имаме кандидатури на съдии, които са в ситуация на равнопоставеност. Павлина Панова се ползва с голям авторитет, но аз отлично познавам съдия Таня Райковска от 33 години насам”, призна Кузманова, която застава зад Райковска.

Камен Иванов, който подкрепя Панова, първоначално не искаше да говори за другия кандидат. После обаче каза: “Не познавам съдия Райковска. Тя е цивилист, а аз съм пеналист. Чул съм добри думи за нея – коректен, уравновесен колега”.

Една от основните задачи за членовете на ВСС е ясно да кажат защо подкрепят единия, а не другия кандидат при положение, че техният профил изглежда идентичен. Един провал на избора би изяснил голяма част от проблема.

Кои застават зад номинациите

Първа във вторник вечерта бе внесена номинацията на Райковска. Зад нея са застанали членовете на съвета Каролина Неделчева, Даниела Костова, Светла Петкова, Милка Итова и Мария Кузманова. Те са част от доминиращото мнозинство във ВСС. Зад номинацията на Панова, внесена втора, са застанали – Галина Карагьозова, Камен Иванов, Калин Калпакчиев, Юлиана Колева и Юлия Ковачева. Повечето от тези членове са част от крехката опозиция в кадровия орган на Темида.

Редът на внасянето на кандидатурите има голямо значение при сегашните компрометирани процедурни правила на ВСС. Това означава, че кандидатурата на Таня Райковска ще бъде подложена на гласуване първа и мнозинството, което застава зад нея, ще има възможност да консолидира подкрепата си.

Пред журналисти Мария Кузманова каза, че не изключва в четвъртък, когато изтича срокът за издигане на кандидатури, да бъде издигнат и трети кандидат – отново съдия във ВКС. Това би променило играта за поста.