Патриотичният фронт предлага среща между всички избрани партии и синдикалните организации, както и да се направи програма в социален и икономически аспект. Според патриотите

трябва се набележат 5-6 приоритета –

икономическата криза, политиката на доходите, здравеопазването, демографската криза и престъпността.

Това каза лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов в “Здравей, България” по Нова ТВ.

Той  посочи, че е необходим национален консенсус. „Ние в схеми, по които досега се правеха мнозинства и правителства, няма да участваме”, категоричен бе Каракачанов. ГЕРБ вече е отправила покани към останалите партии, влизащи в 43-ото НС.

ГЕРБ определи среща с всички осем политически сили, които влизат в парламента.

Срещата между ГЕРБ и ББЦ е на 17 октомври.

Съвсем умишлено Бареков не присъства в тази контактна група. Така се избягва излишното натрупано напрежение между лидерите на двете партийни групи”, коментира Росен Петров от „България без цензура”.

„Задава се един сериозен проблем. Опасна практика за нашето развитие – като минат изборите и започват протестите. Сега са срещу Бат Сали, утре срещу друг. Въпросът е

признаваме ли резултатите от изборите, или се хвърляме в едни безкрайни протести”,

заяви  Валери Жаблянов от БСП – Лява България. Според него „без едно конструктивно отношение към управлението на държавата ние няма как да вървим напред”.

„Позицията на БСП беше съобщена вечерта след изборите. Резултатите са резултати и БСП е опозиция”, подчерта Жаблянов и добави, че БСП може да бъде полезна с опита си и да предложи добри идеи за управлението на страната.

По думите на Ивайло Калфин от АБВ няма сигнали за предрешени избори:

„Вчера чувам, че има решения от ГЕРБ, че има някакво подреждане на дясно-центристка коалиция. Никой не го е опровергал. Надявам се тези, които водят преговорите от страна на ГЕРБ, да не предрешават резултата. Ако тръгват с такава нагласа, то тогава няма да има смислени преговори”, коментира Калфин.

Според Жаблянов в тази ситуация политическата инициатива принадлежи на опозицията. „Крайно време е да има приемственост – да се говори за едни и същи приоритети. Предлагаме Десницата, която настояваше за оставка и нов морал, да го демострира това в следващите месеци и да начертае приоритетите пред държавата”, добави още Жаблянов. От своя страна Каракачанов се обяви за правителство на национална отговорност между всички партии.

Росен Петров от ББЦ контрира: „Искаме да се следва пътя на Конституцията”.

„Ако ГЕРБ успее да намери реформула, даваща широко съгласие с основните политически сили, има основание АБВ да участва и да се включи.

Ако се сформира правителство с малки партии около ГЕРБ, ние сме готови да подкрепим мерки, свързани с цените”,

допълни Ивайло Калфин от АБВ. Запитан какво мисли за вариант Б – нови избори, Росен Петров от ББЦ бе категоричен: „Това ще е катастрофа за България”.

„Надявам се да бъде през пролетта, защото ако сега влезем в предизборна кампания, икономиката на страната ще преживее голямо напрежение, което ще се отрази върху хората. Но ако няма възможност за сглобяване на правителство, може би след няколко месеца ще има нови избори”, обяви Ивайло Калфин от АБВ.

„На България е необходимо стабилно правителство, но ако партиите не могат да намерят консенсус помежду си, не ни плаши да отидем и на нови избори”, заяви Красимир Каракачанов.

Валери Жаблянов пък обясни, че БСП – Лява България влиза в парламента с цената на двойно по-малко мандати в парламента.