Подкрепата на жизнената част от Корпоративна търговска банка е за предпочитане пред затварянето на банката и изплащането на депозитите до 196 000 лева, както е по закон. Това е официалната правителствена позиция, изпратена до медиите.

От кабинета са категорични, че ще продължат да подкрепят усилията на БНБ за намиране на цялостно решение на казуса с Корпоративна търговска банка.

„Продължаваме да считаме, че вариантите, при които жизнената част от КТБ с подкрепа от страна на БНБ, Фонда за гарантиране на влоговете и Правителството продължава да работи, са за предпочитане пред стандартната схема на затваряне на банката и обезпечаване на вложителите до 100 хил. евро”, се казва в официалната правителствена позиция.

От кабинета допълват, че „подобни варианти по никакъв начин не оправдават и не прикриват евентуални некоректни длъжници или лица, които са ощетили банката”. Тези варианти обезпечават нормалното функциониране на десетки български фирми и могат да минимизират съвкупните загуби за обществото от прекъсването на работата на тази, сравнително голяма българска банка, заявяват още от кабинета и настояват за „максимална прозрачност” за евентуални некоректни лица около банката.

Правителството ще продължи да участва в консултациите на всички нива за намиране на конструктивното и работещо решение относно казуса КТБ. Официалната позиция завършва с призив към всички политически сили за диалог в името на стабилността на държавата и да се въздържат от непремерено политическо говорене по темата.