Министерският съвет обмисля да изработи сигурен софтуер за разпределението на делата в съдебната система, който след това да им го подари. Това съобщи правосъдният министър Христо Иванов пред бТВ.

По думите му това ще се случи, ако Висшият съдебен съвет (ВСС) в най-скоро време не се заеме с изработването на защитен софтуер. Проблемът е, че дори и настоящата поръчка не гарантира, че новият софтуер за разпределение на делата ще бъде сигурен, обясни Иванов.

Той уточни, че правителството ще направи това, за да защити националния интерес. В момента в страната ни има мисия на Европейската комисия преди решителния януарски доклад по механизма за наблюдение и сътрудничество. Индикациите са, че заради проблемите в съдебната реформа България ще бъде отделена от Румъния, която ще получи покана за поетапно влизане в Шенген, докато ние оставаме зад бариерата. Именно за да не се случи това, правителството е решено на този ход, стана ясно от обясненията на министър Иванов.

Той не каза кога правителството ще се заеме с изработването на софтуера, но посочи, че би било хубаво още на следващото заседание на ВСС да се видят действия.  Правосъдният министър  помоли членовете на съвета да дадат на експертите, които са наети за повторен анализ на системата за делата, да получат достъп до сорс кода.

ВСС довършва мандата си, ако работи честно

Според правосъдния министър ВСС трябва да завърши мандата си, за да се гарантира сигурността  и независимостта му, а и следващите, които ще работят в него да не се притесняват, че ще бъдат сменени със смяната на властта.

От друга страна обаче има обществена поносимост и търпимост, и ако ВСС не осъзнае сериозността на проблема със случайното разпределение на делата и решаването му, то може би е по-добре да бъде сменен предсрочно, смята Христо Иванов.

Освен този проблем, другият, който чака решение от ВСС е каква отговорност ще понесат съдиите, които са допуснали нередности, каза правосъдният министър.

За момента обаче ВСС не показва адекватност и воля за решаване на проблемите. “От ВСС виждам объркани действия, приличащи на опити за замазване на ситуацията”, каза Христо Иванов.

Той призова председателя на градския съд Владимира Янева да предостави материалите по казуса “Белведере”. Иванов поясни, че вече е имал разговор със синдика на предприятието, който е дал обяснение.

Калин Калпакчиев: Има съдии, които не си вършат работата

Висшият съдебен съвет трябва да действа под натиск, за да поема отговорност и да върши работата си. Това заяви Калин Калпакчиев, член на ВСС, пред бТВ.

Подобно на съдия Весислава Иванова от Софийския градски съд, и той потвърди, че много от проблемите в съдебната система през последните години не са решавани навреме – случайното разпределение на делата, съмненията за корупция и конфликт на интереси. “С основание съдии, които си вършат съвестно работата, искат да се разграничат. Със сигурност има съдии, които не си вършат работата”, каза Калин Калпакчиев.

“Фактите в момента показват, че има нарушения при разпределенията на делото на КТБ. Трябва да бъде потърсена отговорност на ръководството, но след обективна преценка на изпълнените задължения. Сега е преломният момент ВСС да започне да действа по друг начин”, настоя Калпакчиев.

Той отбеляза, че ВСС е започнал проверки по сигнали за нередности след забележката на френския посланик в София за “гнилите ябълки” в българската съдебна система. Повод за това бе оплакването на френски инвеститор, че компанията му е превзета след схема с участието на съдия, синдик и охранителна фирма. “При скандал с международен привкус изглежда, че ВСС се раздвижи. ВСС трябва да даде справедлива оценка – ако съдията е несправедливо нападнат, да бъде защитен, ако е сгрешил, да бъде наказан”, подчерта Калин Калпакчиев.

По думите му, проблемите в търговското отделение на Софийския градски съд са ясни от години. В това отделение работи и съдия Румяна Ченалова, която бе обвинена за участие в посочената схема заедно със синдика Панайот Велков.

“Тя е била проверявана и по други случаи. Срещу нея има образувано дисциплинарно производство. Има и сигнал във връзка с делото “Соло”, което тя е разглеждала. Не трябва обаче да остане съмнение, че ако тя бъде наказана, е наказана под обществен натиск”, каза Калин Калпакчиев. Той уточни, че нито един от сигналите срещу Ченалова не е бил проверен докрай.

“При изслушването на Ченалова, още в хода му, стана ясно, че тя не излага добросъвестно фактите по френското дело. Тя разказа доста неща по делото, от които аз останах с впечатление, че предварително е формирала мнението си, което е недопустимо. От заключенията, които тя даде, както и от прессъобщението на СГС, те са формирали мнение по неща, които тепърва трябва да се установяват, а те ги посочват като факт”, каза още Калин Калпакчиев.

“Поне вече всички сме обединени (б.ред. във ВСС) около мнението, че софтуерът трябва да бъде сменен. Хората, които работят с него, трябва да имат доверието на съдиите, но това не се случва”, коментира още членът на ВСС.

Калпакчиев изрази несъгласие с идеята на съпредседателя на Реформарорския блок Радан Кънев, че целият ВСС трябва да подаде оставка. “Аз бих подал оставката си, ако съдиите я поискат, защото съм избран от тяхната квота. Оставката е личен избор. Радан Кънев доколкото е парламентарист, парламентът избира половината членове, има и законов механизъм Народното събрание да поиска предсрочно освобождаване на ВСС”, обясни той.