Бивши кадри на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) се връщат начело на регулатора, след като в сряда служебното правителство реши да освободи досегашният председател на комисията Боян Боев и заместниците му Лиляна Младенова и Еленко Божков и назначи на тяхно място Светла Тодорова, Евгения Харитонова и Костадинка Тодорова.

Оставките на Боев, Младенова и Божков бяха поискани заради политически изказвания на регулатора и конфликт на интереси. След като първо и тримата отказваха да си тръгнат, след разговор с министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов Боев и Младенова пискаха доброволно освобождаването си, но Божков продължи да упорства.

Сега и тримата са махнати, като мотивът за отстраняването на Еленко Божков е конфликт на интереси, каквато е на практика и единствената законова възможност за преждевременно прекратяване на мандата на член на ДКЕВР.

Новият председател на енергийния и воден регулатор ще е Светла Тодорова, която вече е била член на ДКЕВР по времето на правителството на НДСВ и при председателството на покойния проф. Константин Шушулов. Тя има опит в енергийното регулиране и се оценява като добро попадение за поста.

Единият от новите зам.-шефове на комисията е Евгения Харитонова, която е позната на широката публика като зам.-министър на енергетиката в кабинета на ГЕРБ, а в последствие и председател на ДКЕВР за няколко месеца, като преди това вече е била член на регулатора.

Другият зам.-председател е Костадинка Тодорова, която също е позната сред енергийните среди от времето, когато бе директор на дирекция “Енергийна ефективност” в Министерството на икономиката и енергетиката, но година след идването на власт на ГЕРБ напусна ведомството и стана председател на Българската асоциация за устойчиво развитие.