Над 22 млн. лв. реши да раздаде правителството дни преди Коледа, като основната част от тях – 12 млн. лв., ще отидат за социалното министерство.

В празничния бюджетен чувал ще има подаръци и за пощите, за населените места без покритие от цифрова телевизия и, разбира се, за касата на Министерския съвет, пише „Труд“.

12-те социални милиона били събрани от икономии на разходи и трансфери по републиканския бюджет. Министерството на Хасан Адемов ще разплати с тях дължими помощи и обезщетения – за хора с увреждания, за помощни средства, за отопление и за медицински прегледи на хора без доходи.

Други 2,1 млн. лв., са икономисани от кампанията за раздаване на ваучерите и получаването на безплатни декодиращи устройства за ефирна цифрова телевизия. От тези пари 1 млн. лв. ще бъдат дадени на “Български пощи” ЕАД за компенсиране на „несправедливата финансова тежест от извършване на универсалната пощенска услуга по Закона за пощенските услуги през 2011 г.”. Сметките сочат, че компенсацията трябва да е в размер на 12 548 000 лв. До сега пощите са получили 8,5 млн. лв.

Шестстотин хиляди лева ще бъдат разпределени на 84 общини в 24 области за гарантиране на достъпа до ефирен цифров сигнал на тези, които не могат да ползват платени телевизионни услуги. Тези хора би трябвало да са установени от кметовете на 393-те населени места, които нямат ефирен цифров сигнал.

Парите ще бъдат отпуснати според “нуждите и възможностите за осигуряване на телевизия”, като координацията трябва да се направи между общините, правителството и оператора НУРТС.

Министерството на транспорта и общините обмисляха да се плаща кабелна телевизия на социално слабите или да се сложи сателитна чиния на кметствата, от която да се пусне сигнал до домовете.

С половин милион ще се “облажи” община Варна. С парите ще започне ремонт на Двореца на културата и спорта в града. Той трябва да отговаря на новите изисквания на европейските и световните федерации по волейбол и хандбал.

С друго постановление по бюджета на Министерския съвет за 2013 г. са дадени допълнителни 9,1 млн. лв. Те ще отидат за съфинансиране на проекти по оперативните програми. Ще има пари и за Авиоотряд 28.