Вотът на недоверие срещу правителството на министър-председателя Пламен Орешарски не мина.

При експресна процедура в първите 30 секунди на заседанието гласуваха 209 депутати, от тях 93-ма гласуваха в подкрепа вота на недоверие и за сваляне на кабинета, против свалянето на кабинета гласуваха 116 депутати.

Вотът беше прегласуван. Резултатите бяха абсолютно идентични. Отново правителството бе подкрепено от 116 депутати.

ГЕРБ напусна залата веднага след прегласуването. В кулоарите Бойко Борисов поиска отново предсрочни избори.

Искането за вот на недоверие за енергийната политика на кабинета бе внесено от ГЕРБ на 16 май. Първоначално дебатите трябваше да се проведат на 23 май – два дни преди изборите за Европейски парламент, но заради липса на кворум в пленарна зала бяха отложени за 28 май.

Пет бяха основните мотиви на опозицията за вота на недоверие към кабинета “Орешарски” – липса на визия в енергийния сектор, груба намеса в работата на независимия регулатор ДКЕВР, огромна задлъжнялост и ниска ликвидност между всички участници в енергийната система, липса на прозрачност и публичност при взимането на решения в енергийния сектор и провал на проекта “Южен поток”.

Преди този вот на недоверие ГЕРБ внесоха още три вота към правителството на Пламен Орешарски. На 2 октомври 2013 г. народните представители отхвърлиха първия вот на недоверие към кабинета “Орешарски”, внесен от Бойко Борисов и група депутати от ГЕРБ. Тогава 111 депутати бяха “против”, 86 “за”, 20 се въздържаха. Мотивът тогава бе за провал на правителството в областта на инвестиционното проектиране. На 10 октомври 2013 г. депутатите от ГЕРБ внесоха втори вот. Този път заради провала в политиката на регионалното развитие и инвестициите. На 17 октомври вотът бе отхвърлен. Третият вот на недоверие бе внесен от ГЕРБ за политиката на кабинета в сектор “Сигурност”. И този вот не мина. Гласуването беше на 12 февруари 2014 г. Със 116 гласа “против”, 93 – “за” и 8 – “въздържали се” депутатите отхвърлиха вота.