Правителството изпълни почти всички ангажименти от програмата си за първата година, каза премиерът Пламен Орешарски, съобщава преслужбата на министерски съвет.

Ако отнесем програмата на правителството към едногодишния период, почти всички ангажименти са изпълнени, заяви министър-председателят Пламен Орешарски в предаването “Лице в лице” по БТВ. Той напомни, че настоящият кабинет е програмен, работи по програма и оценка за него трябва да се прави според това какво е изпълнено и какво не е. “Опитвам се да запазя хладнокръвие и да взимам държавнически решения дори в много трудни ситуации. Най- лесното решение щеше да бъде да си тръгна и да оставя страната в хаос”, каза Орешарски.

По думите му банковата ни система е стабилна, има много добри показатели: „Ако сами умишлено не създаваме паника сред гражданите, не се притеснявам за нищо, заяви министър-председателят. Според него своеобразният стрес тест, на който беше подложена банковата система, е показала, че коефициентите на капиталова адекватност и на ликвидност на българската банкова система са на доста високо равнище.

Премиерът изтъкна съдействието, оказано на БНБ и разработването на различни варианти в търсене на най-адекватния за създалата се ситуация. Той отбеляза също така реакцията на ЕК и разрешението на държавна помощ, с която да се подпомогне ликвидността при необходимост.

“Дните от началото на тази седмица показват, че сме улучили добър вариант. Той даде резултати. Дори ликвидността, която беше мобилизирана от Министерството на финансите, до този момент не е изразходвана и най-вероятно няма да бъде. Цялото общество се справихме добре. Благодаря както на медиите, така и на експертите на ЕК. Лично по телефона благодарих както на комисар Алмуния, така и на председателя Барозу”, каза Орешарски. Той определи като мит твърденията за пожарно теглене на пари на държавни дружества от КТБ. Министър-председателят напомни също така, че периодично правителството е докладвало за степента на концентрация на парите на държавните дружества в банките. Той подчерта, че в края на миналата година в банката, която държеше най-много депозити, процентът е бил 22. “Към днешна дата по данни на финансовото министерство банката, която концентрира най-много депозити, е само с 15%”, изтъкна Орешарски.

По отношение на здравеопазването премиерът каза, че за една година са направени доста стабилизационни мерки и са подготвени някои от елементите на реформата.

“Вече са обявени ЗОП-ове за електронни карти и електронни рецепти. Надявам се следващият кабинет да прояви приемственост и да ги завърши. Важно е да се върви напред”, добави премиерът. Той отбеляза, че непроменена е останала системата за финансиране на болниците и към настоящия момент има същите слабости както последните 14 години. “Нямаше достатъчна политическа подкрепа за този тип реформи, те са тежки”, подчерта министър-председателят и напомни, че тези реформи не успяха да станат и при предишни кабинети.

За болницата в Стара Загора премиерът изтъкна, че тя е била в най-тежко състояние в средата на миналата година – с огромни дългове. Пламен Орешарски заяви, че са търсени подходи за оздравяване, но трудно може да се финансира само една болница и да не се обърне внимание на останалите.

“Самата Каса е в недобро състояние, но се надявам, че с последователни мерки за затягане на финансовите системи за управление и контрол ще може да приключи годината с малък дефицит”, добави премиерът. Той напомни, че миналата година Здравната каса също приключи с дефицит, който беше финансиран в началото на настоящата година, на което се дължи и по-големият размер на текущия дефицит. “Това за съжаление е ставало в последните години”, изтъкна министър-председателят.

По отношение на обществените поръчки премиерът обърна внимание, че новият закон осигурява много повече прозрачност. Попитан за назначаването на главен секретар на МВР Орешарски обясни, че системата не може да бъде оставена без него с оглед на приетия също нов закон.

На въпрос за българския еврокомисар премиерът заяви, че имена не са обсъждани до този момент. “На 16-и ще има Европейски съвет и ще го използвам, за да се ориентирам допълнително, в това число по възможност да разменя коментари с новия председател на ЕК”, обясни Орешарски. Той добави, че при президента е било уточнено, че ще се изработят критерии и консултации между политическите лидери по отношение на българския еврокомисар. “Важно е да има по-широко съгласие”, заяви министър-председателят.

Според Пламен Орешарски митът за премиер Цар Слънце не е уместен. “Ние сме парламентарна република и парламентът е водещата институция”, подчерта министър-председателят. Според премиера след проведените политически консултации при президента и постигнатото уточнение за провеждането на изборите, подходящият момент за оставка на кабинета е в седмицата на 21-25 юли. “Администрацията не трябва да спира да работи и да чака 5 октомври”, категоричен беше министър-председателят.