Вътрешният министър Цветлин Йовчев поиска парламентът да бърза с прегласуването на Закона за МВР, след като президентът му наложи вето.

“Аз лично се надявам, че ще се върви в тази посока, защото в една такава сложна политическа ситуация в момента не е необходимо допълнително да се внася нестабилност в системата”, каза Йовчев.

Държавният глава очаквано върна преди два дни текстове от новия Закон за МВР, включително отнетото му правомощие да назначава с указ главния секретар на силовото ведомство. Освен това Плевнелиев критикува липсата на финансова обосновка за планираното увеличение на заплатите в системата на МВР, както и регламентирането на възнаграждение за извънреден труд.

Йовчев обаче коментира, че според него промяната, с която главният секретар на МВР ще се назначава от правителството, не представлява изземване на пълномощия.
“Това, че винаги е било нещо досега така, това значи ли, че трябва да продължи и за в бъдеще. Извинявайте, но когато е взето това решение, МВР е била военизирана структура. Сега е девоенизирана”, каза Йовчев.

Плевнелиев се зарече да не губи повече правомощия по отношение на назначенията в сектора за сигурност и спецслужбите, след като подобна законова промяна направи възможно назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Тогава Плевнелиев се отказа доброволно от правото си да назначава със свой указ шефа на контраразузнаването.

“Добре, а назначенията в културата, дали са достатъчно удачни или не, защо да не ги оставим пак президентът да ги назначава, или лекарите, които ръководят болниците, на “Пирогов”, попита още Цветлин Йовчев.

Управляващите досега не са заявили твърдо намерение да прегласуват в бърз срок закона преди разпускането на парламента заради предсрочните избори, но вероятно няма да се съобразят с призивите на опозицията Народното събрание да не взима повече решения.

Йовчев коментира в сряда, че МВР е в добра кондиция и изпълнява своите задължения.

“Оттам нататък, надявам се, че който и да е, ще работи в посока за довършване на необходимите реформи. Трябва максимално отговорно, съвестно да продължим да изпълняваме задълженията си, защото нашите задължения приключват, когато встъпи в длъжност следващият министър”, каза Йовчев.

Дотогава държавата няма да е разграден двор “ще положим всички усилия това да не се случи, добави вицепремиерът и вътрешен министър.