Софийският апелативен съд (САС) окончателно отхвърли във вторник искането на прокуратурата подуправителят на Българската народна банка (БНБ) и обвиняем по делото “КТБ” – Цветан Гунев, да бъде временно отстранен от длъжност.

Подобно на Градския съд, втората инстанция прие, че разследващите не разполагат с каквито и да е било данни, че е възможно той да упражни натиск над свидетели или да попречи по някакъв друг начин на хода на досъдебното производство.

Наблюдаващия прокурор Иван Гешев твърдеше пред съда, че самото присъствие на Гунев в БНБ може да повлияе на подчинението му да бъдат “внимателни и пестеливи”, докато дават показания по делото за източването на 206 млн. лева от КТБ.

Според САС обаче, държавното обвинение борави с твърдения, почиващи на термини като “може би”, вероятно” и “възможно е”, а не на “доказателствени източници”.

“От съществено значение е и фактът, че от момента, в който е бил привлечен като обвиняем, той незабавно е взел отпуск, с което демонстрира добросъвестно поведение и липса на желание да възпрепятства разследването”, посочи още председателят на съдебния състав Мария Митева.

По думите й фактът, че Гунев е подуправител на БНБ не е достатъчен, сам по себе си, той да бъде отстранен от длъжност, тъй като според закона за това се изискват не предположение, че ще саботира работата на разследващите, а реални доказателства в тази посока. Решението на Апелативни я съд е окончателно и не подлежи на обжалване.