Около 500 хиляди българи не плащат осигуровки, тъй като са надомни работници и доходите им са непостоянни. Това обявиха от новосъздадения Синдикат на самонаетите и неформални работници.

Председателят на синдиката Виолета Златева заяви, че ще работи за решаването на три основни проблема, свързани с правата на тези работници – уреждането на трудов договор, отпускане на ниско лихвени кредити за стартиране на такъв бизнес и плащане на осигуровки върху минималната работна заплата през първите пет години.

Самонаетите неформални работници да се осигуряват на по-нисък социален праг, защото сега, за да излязат на светло, те трябва да плащат осигуровки минимум на 420 лева, каза Златева. Има месеци, когато не могат да изкарат да си платят осигуровките, защото един самонает трябва да се грижи за снабдяване с материали, за производство на изделието и за пазара, каза тя.

Затова за тези работници искаме за пет години, ако самонает работник не може да стартира и развие своето предприемачество, той трябва да се ориентира да работи нищо друго.