Ден след поредното посегателство над медик от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи поискаха бързи законодателни промени, които да позволят случаи, при които е нападнато медицинско лице, да се разглеждат по бързата процедура и виновните да се наказват възможно най-строго.

Вчерашния следобед пред Спешния медицински център във Враца бе нападната фелдшерката Галина Ярмин. Мъж нанесе жестоки удари с юмруци по главата на Ярмин, която в това време правеше сърдечен масаж на 42-годишен мъж. Оказа се, че нападателят е близък на пациента. За съжаление болният издъхна, пострадалата фелдшерка пък подаде жалба в полицията.

“Само този център за спешна помощ е нападан няколко пъти, а побоищата над екипите в страната станаха едва ли не ежедневие,” се казва в отворено писмо от асоциацията.

Пред Дарик председателят й Милка Василева призова хората да разберат, че медиците не са Господ.

„Наясно сме, че това отворено писмо няма да свърши никаква работа, освен за пореден път да привлече вниманието на обществото, че нещо се случва и че в крайна сметка ние, така или иначе, като организация, в която членува нашата колежка, сме длъжни поне морално да я подкрепим. Защото в крайна сметка това насилие и тази агресия не е само срещу нас, но тя е вече и срещу всички хора. Въобще толерантност не съществува, уважение не съществува. Уважение към професионалистите, които в една или друга степен извършват професионалните си задължения”, коментира Василева.

„Вече е абсолютно под всякаква критика да коментираме поредното насилие. Така че за пореден път изразяваме възмущението си и наистина се надяваме властите, които трябва да проведат нужните следствени действия, да ги направят възможно най-бързо и да има наказани. Разбира се, че е много тъжно, когато имаме фатален случай, както е този случай, но хората са извършили професионално своите действия и всички трябва да знаят, че медиците не са Господ и трябва да им помагат, за да може да дадат най-доброто от себе си, за да се спаси човешки живот, а не просто да изливат агресията си върху тях”, допълни Милка Василева.