Между 20 лева и 35 000 лева са прибирали служители на Агенцията по безопасност на храните от търговци в Пловдив и областта от такса „Спокойствие”. Това разкри депутатът и зам. председател на Патриотичния фронт Борис Ячев.

По думите му само за последните два дни той е получил 14 сигнала от различни търговци, които смята да внесе в прокуратурата. „Имало е и случаи, когато от търговци са искани пари, за да не им бъдат налагани максимални глоби. В друга ситуация, хранителни продукти, които е трябвало да бъдат унищожени като негодни, са били запазвани и отново пускани на пазара, срещу съответното заплащане”, разказа още депутатът.

Той бе категоричен, че в годините назад е имало над 50 подобни сигнала, като след извършени проверки са уволнявани инспектори, които обаче са връщани на работа след няколко месеца.

„Това е такса да не бъдеш обезпокояван от съответните инспектори по храните. Тази такса се налага повсеместно на всички, като се започне от малките павилиончета, които продават закуски, която варира между 15 и 20 лева, и се стигне до няколко хиляди лева за големите складове, които се занимават с хранителни добавки, подправки, обработка на месо. Имам информация за между 25 000 и 35 000 лева, и става дума за периодичност”, обясни той. 

Шефът на Областната дирекция на Агенцията Теодора Севова остана много изненадана от информацията. Тя бе категорична, че до нея такива сигнали не са стигали и определи като несериозен начина, по който Борис Ячев поднася информацията, без да е извършена проверка и да има доказателства.

„Нямам никаква информация, сега го чувам. Ако действително Борис Янчев има нещо такова, каквото и да е то, единственият правилен път е да го даде на компетентните органи. Защо мен не ме е уведомил и прави подобни изявления, това е негово решение. Според мен не е правилно, но е въпрос на лична преценка”, заяви Севова.