Бюджетният дефицит да бъде вдигнат до 3% и страната ни да започне процедура по присъединяване към единния банков надзорен механизъм към Европейския съюз. За това са се разбрали политическите лидери след близо четиричасови консултации при президента Росен Плевнелиев. Държавният глава съобщи, че бюджетът ще бъде актуализиран в рамките на настоящия парламент и по предложение на кабинета „Орешарски”, като освен по-голям дефицит, ще се потърси увеличаване на тавана на дълга в разумни граници и ще се даде зелена светлина служебният кабинет да сключва дългови сделки.

Основна тема по време на консултациите е било решаването на проблема с Корпоративна търговска банка и необходимостта от актуализация на бюджета. Още от петък е ясно, че страната ни вероятно ще се наложи да актуализира бюджета – и заради ситуацията около банката, и около проблемите със Здравната каса.

„Следващата мярка, по която се постигна пълно съгласие, е, че Народното събрание ще приеме промени в Закона за държавния бюджет, инициирани от правителството “Орешарски”, които целят гарантирането на един плавен преход към служебното правителство. Това означава да се даде възможност за малко по-голяма гъвкавост в дефицита, той да се вдигне до 3%, да се даде възможност и да се увеличи максималният размер на държавния дълг в разумни граници. Тепърва ще се дебатира в парламента, и разбира се да се даде съгласие на служебното правителство да сключва договори за държавни заеми, съгласно чл. 84, т. 9 от Българската Конституция, така че да предприема други необходими мерки с оглед гарантирането на необходим ресурс, където трябва, в подкрепа на финансовата стабилност на държавата”, заяви Плевнелиев.

В момента заложеният дефицит е 1,8 на сто от брутния вътрешен продукт, а законодателството позволява до 2 на сто, което е по-строг критерий от постигнатия консенсус от 3 на сто бюджетен дефицит. Ако управляващите удържат дефицита до въпросните 3 на сто, няма да влезем в европейска процедура по свръхдефицит, защото критериите от Маастрихт позволяват именно такава стойност.

В бюджета в момента е записано, че към края на годината дългът ни трябва да е максимум 18 млрд. лева, но необходимостта от нова емисия, заради ситуацията в Корпоративна търговска банка, ще изисква увеличаването му.

По отношение на Корпоративна търговска банка ще бъде направен международен одит, а и БНБ ще поиска становище от европейския банков надзорен орган дали се е справила ефективно със ситуацията. Росен Плевнелиев бе категоричен, че всички, които носят отговорност за ситуацията в Корпоративна търговска банка, ще понесат своята отговорност.

„Банковите депозити до 100 000 евро в България са гарантирани със закон. Това се отнася и за всички клиенти на Корпоративна търговска банка. Фондът за гарантиране на влоговете и правителството разполагат с достатъчно ресурс, за да изпълнят своя ангажимент”, коментира президентът.

„Второ, цялата мощ на държавата ще бъде насочена за това извършените престъпления да бъдат наказани с цялата строгост на закона. Българската прокуратура и правоохранителните органи ще действат категорично. Ще бъдат използвани всички механизми на международното правно сътрудничество за разкриване на всички свързани лица и офшорни компании, на които са отпускани кредити в разрез с регулациите, ако има такива, всички от първия до последния и разбира се до крайния им собственик”, допълни още Плевнелиев.

„Дебатирахме и се обединихме около това да се извърши и международен одит на банката, да се разкрият активите, закупени с тези кредити, и да се предприемат действия по възстановяване на задълженията към бюджета и Фонда за гарантиране на влоговете на банките. Всеки, който е в нарушение на закона, този път, за разлика от кризата през 1996 г., ще носи своята голяма отговорност допълни още държавният глава.”

За да се справят със ситуацията в Корпоративна търговска банка по начина, предложен от БНБ, са необходими законодателни промени, около които няма съгласие. Според Росен Плевнелиев, дори и да не се стигне до тези промени, държавата има механизъм, така че парите на всички честни данъкоплатци да бъдат защитени. Президентът гарантира, че правителството и Фондът за гарантиране на влоговете разполагат с достатъчно средства.

Цялото изявление на президента Росен Плевнелиев може да чуете ТУК

Пълния текст на изявлението на президента Росен Плевнелиев може да прочетете ТУК