Българската икономика се оттласква от дъното, показват резултати от традиционната анкета на Българската стопанска камара (БСК) за 2013 г. Проучването е правено в периода 1 – 10 декември, предаде БТА.

Има наченки на оптимизъм и икономиката ни се оттласква от дъното, заяви на пресконференция изпълнителният председател на БСК Божидар Данев, който представи резултатите от анкетата. Бизнесът очаква за следващата година да има ръст на икономиката – 33 на сто от анкетираните очакват възстановяване на растежа над 1,5 на сто, позитивно е и отношението към нарастването на заетостта в страната.

Износът – прекият и косвеният, е транспортно средство, което ще изведе икономиката по пътя на растежа, смята Данев. Косвеният – чрез туризма, а прекият – вкл. и чрез възможностите на селското стопанство, допълни той.

Анкетата за миналата година показва, че само 2 на сто от деловите среди са смятали, че бизнес климатът се подобрява, а сега на такова мнение са 22 на сто.

Сивата икономика нараства, показва още анкетата. По думите на Данев това е нормално явление за условията на икономическа криза. Драматично продължава да е увеличението на сивата икономика в обществените поръчки и еврофондовете, каза Данев. Бизнесът продължава да се оплаква от корупционни практики, както и от регулаторната тежест – 22 на сто смятат, че продължава да има ръст в тази област, а според 12 на сто регулаторната тежест намалява.

Действията на изпълнителната власт за преодоляване на негативните ефекти от икономическата кризата са оценени от анкетираните негативно, като най-много негативи събира правителството на Бойко Борисов – 72 на сто, следвано от това на Пламен Орешарски – 45 на сто, а правителството на Марин Райков – 31 на сто. Всеки трети дава положителна оценка за работата на сегашното правителство, а предходните две се ползват с одобрение на 14-16 на сто. Краткият мандат на служебното правителство затруднява анкетираните да преценят достойнствата на провежданата политика, поради което за правителство на Райков 55 на сто от отговорите са “не мога да преценя”, докато за правителството на Борисов този процент е 12 на сто, а за това на Орешарски – 25 на сто.

Всеки трети от анкетираните е на мнение, че правителството трябва да изкара мандата си, според 44 на сто е разумно предсрочните избори да са през 2014 г. заедно с тези за ЕП, а 17 на сто смятат, че са нужни предсрочни избори веднага.