Днес изтича срокът, в който електроразпределителните дружества трябва да погасят задълженията си към Националната електрическа компания.

Той бе поставен от енергийния министър Драгомир Стойнев още на семинара на БСП в Боровец, когато той заплаши компаниите с проверка от прокуратурата и отнемане на лицензията. Вчера самият той поясни, че може да се говори дори за придобиване на компаниите от държавата.

Настояването на министъра дойде, малко след като и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране поиска погасяване на задълженията на ЕРП-тата към НЕК.

Още вчера от Енерго-про отрекоха пред Дарик да имат задължения към държавната компания, но компанията спомена, че “законно” е прихванала суми, които НЕК дължи за изкупуване на зелена енергия. Очаква се днес ЕВН да представи позицията си.

Мярката срещу дружествата идва, след като управляващите са категорични, че до края на годината цената на тока за бита няма да се променя. Енегродружествата искат увеличение на цената на крайния потребител и припомнят трите решения за поевтиняване на тока, взети миналата година. Последното влезе в сила от януари месец.