Работи се по подготовката на законопроект за частния фалит, съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски пред журналисти в парламента в сряда. по думите му текстовете се разработват от правосъдното министерство, а неговото ведомство помага.

Още през 2012 г. ГЕРБ имаше намерение да приеме подобни текстове за уреждане на нещата при силно задлъжняване на семействата и невъзможността им да се справят с кредиторите.

По думите на Лукарски сега намеренията са проектозаконът са важи и за частни лица, но и да може да се прилага и еднолични фирми, малки и средни предприятия. Намеренията си при фалит да има гратисен период, в който съдебното изпълнение – съответно търсенето на дълговете, да бъде замразяването, обясни министърът. По думите му това е френски модел, има такъв и на САЩ.

Министерството работи и по промени в Закона за българското гражданство, с които да се помогне на чуждестранните инвестиции, стана ясно от думите на Лукарски.

“В частност става дума за латвийския модел, където синя карта се издава за два месеца, а при нас това става за девет месеца”, поясни той.