До края на януари земеделските производители ще получат своите субсидии, каза днес във Варна председателят на парламентарната комисия по земеделие Светла Бъчварова. По думите й ще бъдат изплатени както средствата от Европа, така и националните. Общата сума възлиза на над 1 млрд. лева.

Предстоят промени в редица закони, свързани със земеделието, каза Бъчварова. По думите й държавата трябва да направи всичко възможно, включително чрез помощи, да започне да възстановява животновъдството. Бъчварова посочи, че чрез промени в закона за тютюна в бъдеще освен регистър на производителите, ще има такъв и за изкупвачите. Тя посочи, че корекции в дейността на този бранш са наложителни, тъй като в момента не е ясно дори колко тона тютюн се произвеждат годишно в страната.

Във вторник ще се проведе първата работна среща за промени в закона за кооперациите, допълни Бъчварова. Тя съобщи още, че вече се обсъждат и корекции в закона за арендата. Едно от предложенията е договорите на собствениците на земята с арендаторите да се прекратяват автоматично, ако не получат рентата си в рамките на шест месеца.

Светла Бъчварова взе участие в годишния квалификационен семинар с председатели и счетоводители на земеделски кооперации от Североизточна България. На въпросите отговаря и зам.-министърът на земеделието Явор Гечев. Пред земеделците той съобщи, че министерството ще подготви дългосрочна стратегия за развитието на сектора. Планът ще бъде за следващите 7 години и ще набележи приоритетите и необходимите средства, които трябва да се заделят за тях.

През тази година ще започне голямата дискусия за определяне на горна граница на субсидиите за земеделците, прогнозира Бъчварова. Позицията й бе подкрепена и от зам.-министъра, който посочи, че в Румъния вече има въведена диференциация на плащанията според размера на обработваемите площи. Според експертите това е един от вариантите да се преустанови практиката със съсредоточаването на огромни площи в едни и същи фирми. Гечев уточни, че рестрикции в тази посока могат да се налагат и чрез данъчно облагане, уточнява БТА.

Зам.-министърът съобщи още, че вече се работи по създаване на цялостна информационна система, която да обедини всички регистри към министерството. По думите му това ще даде възможност да се преустановят промените в очертанията на земеделските терени по места, както и да се премахнат редица бюрократични спънки пред стопаните. Най-вероятно новата система ще заработи през следващата година.