От управляващата партия ГЕРБ са размислили и ще предложат две поправки в социалния кодекс, свързани с вноските на втора пенсия на родените след 31 декември 1959 г. В края на миналата година по предложение на шефа на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ бе прието, че започващите първа работа ще трябва в срок от една година да изберат фонд, където да постъпват вноските им за втора пенсия, в противен случай парите им ще отиват в НОИ завинаги.

Сега ГЕРБ ще предложат корекция, според която ще има възможност внесени в НОИ пенсионни вноски отново да може да отиват в частни фондове, както и започващите нова работа да могат да избират НОИ или частен фонд по всяко време, а не само в първата една година. Докато направят своя избор обаче вноските им ще влизат в НОИ, а не както досега да се прави служебен избор на пенсионен фонд.

Ангелова обясни, че за връщането на постъпилите в НОИ вноски няма да е необходимо НОИ да води индивидуални партиди. Такива са исканията на Реформаторския блок, според който държавният осигурителен институт дори трябва да създаде свой пенсионен фонд, ако иска да се конкурира с частните. Ако 1-годишният срок отпадне, младежите ще имат право на избор през цялата си кариера, както всички други осигурени. Докато направят този избор обаче, цялата им пенсионна вноска ще влиза в НОИ и ще остане там.

Преди дни председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ) пък обяви, че фондовете трябва да бъдат задължени със закон да постигат поне нулева реална доходност. Има идеи също да се намалят таксите на фондовете.