Досегашните резултати в Бобов дол показват, че БСП има два пъти повече гласове от ГЕРБ, съобщава Нова ТВ.

В мини “Бобов дол” работниците бяха инструктирани как да гласуват на изборите за Европарламент.

Откакто Христо Ковачки е станал собственик на мината, се гласува под строй, споделиха дни преди изборите работници.

Всички миньори са получили по 50 лева, като парите са преведени по банков път в картите им.

В района е много трудно да си намериш работа, а основният поминък е от мината. Хората се страхуват да говорят, защото могат да загубят работата си.

Работниците в мината получават ваучери за храна, но магазинът, от който пазаруват е празен и така на практика те губят парите, тъй като няма какво да си купят. 

Снощи, на влизане в НДК, председателят на Народното събрание Михаил Миков каза пред журналисти:

„В Бобов дол избирателната активност не е по-висока от средната за областта“, отвърна заместник-председателят на парламента.

Запитан ще благодари ли на миньорите от Бобов дол, които вероятно са подкрепили партията му на евроизборите, Станишев заяви, че

познава техните нагласи и БСП се старае да печели доверието им с кауза и резултати. На 20 май телевизионен репортаж показа как в мините в Бобов дол работниците получават инструктаж да подкрепят “Коалиция за България”, за което да получат бонуси към заплатите си.

“Говорих с миньори и те ми казаха: Ние сме свикнали да газим кал, да дишаме прах, но най-страшното нещо за нас беше тишината. Имаше тишина в мините, ТЕЦ-овете не можеха да изнасят”, каза той и посочи, че износът от топлоелектрическите централи се увеличил със 110 процента.

Тази сутрин в “Здравей, България” Петър Курумбашев, избран за евродепутат от „Коалиция за България”, коментира, че положението с безработицата е на много места в България.

„Политическата класа трябва да си признае няколко нещ, които стават по време на избори. Едното е така наречения корпоративен вот. Второто нещо е натискът от държавни и общински структури да се гласува по определен начин търгувайки с влияние и страха от безработица. Третия начин, който беше легализиран, беше чрез така наречените наблюдатели. Не виждам какво могат да направят евродепутатите, че нещо да се промени в България. Това е работа на нашия морал, а ние го направихме като норма”, заяви той. 

Случаят в Бобов дол е само част от картината, пък смята Томислав Дончев, лидер на евролистата на ГЕРБ.

„Има населени места в страната, където ситуацията е много по-сериозна. Има места, където ако си позволиш да мислиш неправилно – не ти изкупуват млякото, тютюна, не ти пускат животните на паша”.

“Не смятам, че на тези избори има някакъв корпоративен вот и натиск в Бобов дол”, пък каза в „Здравей, България” политологът доц. Мария Пиргова.

По думите ѝ работниците не могат да не гласуват за „Коалиция за България”, защото тази партия защитава техните интереси.

„Смятам, че работниците са левия вот”, заяви тя.

Според нея правителството на БСП е увеличило цената на въглищата, както е обещало и миньорите получават заплатите си навреме.

„По цял свят в предприятията се ходи и се агитира”, даде пример тя и допълни, че уволнени поради негласуване за дадена партия в Бобов дол няма.

Доц. Пиргова заяви още, че когато се отива при интелигенцията, се води една предизборна кампания, а в Бобов когато се отива при работниците, се говори по други начин.

„Пред различни социални групи се агитира различно. При миньорите се обвързва с това, че ще се получат заплатите, защото НЕК ще се разплаща с ТЕЦ-овете”, каза тя и добави, че пред тях така се води предизборна агитация.