Избирателната система при изборите за народни представители ще е пропорционална с преференциален вот, решиха депутатите с приети на второ четене текстове от новия Изборен кодекс.

В многомандатни изборни райони ще бъдат регистрирани кандидатски листи на партии и коалиции и на инициативни комитети. Преференцията ще се реализира като при гласуване избирателят ще може да отбележи едно предпочитание за кандидат в дадената листа. По този начин той ще изрази своето предпочитание за реда на подреждане на кандидатите в листата.

Дебатът за мажоритарния вот скара депутатите в пленарната зала.

Народните представители отхвърлиха предложението на ГЕРБ да се върне мажоритарния вот на изборите. Идеята беше в парламента да има 32 народни представители, избрани не чрез пропорционалната листа, а по мажоритарен принцип.

Депутатите от БСП, ДПС и „Атака” обаче бяха единодушни, че тази система е сбъркана на нашите географски ширини.

Павел Шопов от „Атака” заклейми ГЕРБ в нездрав интерес към мажоритарния вот. „Георги Първанов, за да съсипе БСП, прокара тази идея 31 мажоритарни кандидата, от които шест взеха от ДПС и 25 взехте вие (бел.ред. „Коалиция за България”. Сега на ГЕРБ му се иска вместо да има 92 народни представители, те имаха 116-117. Как да не се връщат назад”, каза Шопов.

Мая Манолова от „Коалиция за България” защити тезата си, че системата на мажоритарен вот не работи у нас. „Гласувах против това предложение, защото то е откровено измама към българските граждани. Нека да припомня, че именно ГЕРБ са тези, които отмениха възможността да има 31 мажоритарни кандидати в предния парламент. именно ГЕРБ отмениха преференцията и гласуваха единно срещу преференциалния вот тогава, когато имаха мнозинство. След многобройните дебати, които бяха проведени, с граждански организации, гражданите казаха ясно, че не искат да има 31 мажоритарно избрани депутати. Гражданите не искат повече тази имитация на мажоритарност. Най-лесният начин да отвратим хората от идеята а има мажоритарност във вота, е да върнем онзи несполучлив експеримент от 2009 г. с тези 31 мажоритарни кандидати”, заяви от трибуната Манолова.

Александър Ненков от ГЕРБ отговори също на критиките и затвърди позицията на партията си, че трябва да се даде възможност за избор на мажоритарни кандидати. „Кога сте искали. 2009 г. когато ГЕРБ не е съществувал, вие сте приели да има този мажоритарен елемент в избирателната система. Тогава ли сте искрени, или сега, когато казвате, че това е грешка”, попита той. 

Янко Янков от ДПС подкрепи позицията на партньорите си от БСП. „Нямаме реална конкуренция тогава, има много по-голяма вероятност в един многомандатен район независим кандидат, който наистина е мажоритарен, защото се издига по независим път от граждани, който държат на този човек, да спечели мандата. Ние в Изборния кодекс с правната техника улеснихме тази възможност – намалихме депозитите, които се внасят, броя на гласовете, които издигат тези кандидати. И това е истинският мажоритарен избор, всичко друго е имитация”, каза Янков.