Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова провери ремонтните дейности на сградата на Софийския районен съд – бившето ГУСВ. На проверката дойде и председателят на съда Методи Лалов.

Златанова каза, че е имало и допълнителни неща като ограда, козирка, паркинг, които са направени по настояване на СРС.

Предстои отпускането на допълнителни 1 825 000 млн. лева за допълнително оборудване, което предстои да се купи.

Тя припомни, че има разрешение за ползване от ДНСК, което означава, че сградата е годна и е в ход процедура по фактическото предаване на собствеността.Уточняват се още въпроси.

“Ако се открие някакъв недостатък в рамките на гаранцията ще бъдат отстранени за сметка на изпълнителя”, обясни тя.

Вицепремиерът обърна внимание, че след като се случи това фактическо предаване на сградата, издръжката ще бъде за сметка на бюджета на съдебната власт.

“Доволен съм от това, което е направено в голямата му част. Разбира се при всяка строителна дейност има проблеми и такива аз констатирам. Комисия, назначена от мен ги потвърди и външна фирма, която наех също ме сезира с проблеми”, каза председателят на СРС.

Като един от тях той посочи това, че въпреки изпълненото отводняване в отделни части от сутерена се наблюдават отново течове. Той показа места в залите, където има пропаднали подове на съдебните зали и това е проблем.

Още от началото на ремонта на тази сграда, според него, МП знае за проблемите.

Зинаида Златанова попита Методи Лалов дали ще се нанасят в сградата.

“Няма да подпиша акт, т.е. и да започна процедура по нанасяне докато не бъдат отстранени проблемите, които констатирам. Ако това се възприема като спирачка за решаване на сградния проблем съм готов на другия ден да си подам оставката, за да не спирам съдебния състав”,

каза Лалов и обясни, че иска съдиите да дойдат да видят какво е и ако преценят, че това, което се вижда е допустимо “няма проблем започва процедура не и с мой подпис”.

“Няма никаква драма, ако СРС не се нанесе тук, знаете, че сградният проблем със съдебните сгради е много сериозен в цялата страна и в София – има други органи на съдебната власт, които биха могли да са настанени в тази хубава, нова сграда”, каза Златанова и посочи, че примерно прокуратурата е на няколко места в София.

“Нека всеки, който иска да се нанесе при риск да не му бъде разяснено дали има технически проблем с конструкцията – аз съм готов да отстъпя”, каза Лалов, а Златанова му отговори, че ДНСК е издала акт за ползване.

“Всички възможни експерти на държавата и на общината са минали и са прегледани от – до изпълнението на проекта. Държавен орган е издал разрешението, което означава, че сградата е безопасна и е годна за ползване”, каза тя и призова да вярваме на държавните органи, които са си свършили работата.

Строителят Филип Господинов каза, че сградата е “абсолютно годна, перфектна”.

Той обясни, че подът е така, защото под него има сгурия, изгнило дюшеме, паркет, за това бил информирал МП още в първите дни.

Той се оплака, че все още МП му дължат над 2 млн. лв. от изпълнението.