Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова обяви във вторник, че е готова да се съобрази с мнението на гилдията и да оттегли проекта за нов Наказателен кодекс (НК). Това обяви самата тя по време на общественото обсъждане на законопроекта в Народното събрание.

“Готова съм да отстоявам позицията на магистратската общност, че не ни е необходим нов Наказателен кодекс, а можем да работим по-ефективно, по-професионално и по-добре и по сега действащия кодекс”, обяви Златанова.

“За мен като министър, който води комуникацията с Европейската комисия, е много важна индикация вашето мнение и ако имам вашата подкрепа, можем да се опитаме да убедим Европейската комисия, заедно с всички вас, че можем да работим по-добре и да постигнем очакваните от нас резултати със сега действащия кодекс”, обърна се тя към представителите на гилдията в зала “Изток”.

Единствено представителите на прокуратурата – зам.-главният прокурор Пенка Богданова и шефът на аналитичния отдел Сава Петров, защитиха необходимостта от гласуване на нов НК, въпреки че и според тях проектът не е идеален и има нужда от корекции.

На противоположното мнение бяха зам.-председателят на ВКС Павлина Панова, представителите на Висшия адвокатски съвет Емилия Недева и Милен Ралчев, както и зам.-председателят на Софийския апелативен съд Петя Шишкова.

“Склонна съм да вляза в преговори в ЕК, включително и с участието на професионалната общност, щом те смятат, че нямаме нужда от нов НК, за да постигнем очакваните от ЕК резултати, каза навън пред журналисти Златанова. ЕК винаги е давала насока за очаквани резултати от борбата са корупцията и организираната престъпност. А как ще стане това – решават българските власти. Вероятно преди няколко години се е счело, че една от причините е остарелият материален закон. Очевидно практиците не мислят така”, заключи Златанова.

Тя не приема тълкуването, че оспорванията на практиците са за необходимостта от конкретния проект за нов НК, според нея вече съвсем ясно е заявено становището на професионалната общност, че нов НК не е нужен, даже е и вреден.

“Всякакви промени в Наказателния кодекс трябва да се правят много внимателно, като за всяка промяна трябва да се обоснове нуждата, която я налага. Много са опасни промените в общата част, защото зад всяка дума в общата част стои 50-годишна тълкувателна практика на ВКС. Задрасква се работата на поколения съдии, прокурори и следователи, какво го налага”, изрази мнение и бившият главен прокурор Никола Филчев, поканен като представител на академичната общност – преподавател в УНСС.