Организации, предоставящи здравни и социални услуги в ромската общност, изразиха готовност да сътрудничат на екипите на спешна помощ на среща със здравния министър Петър Москов в сряда. Зад усилията на министъра за решаване на проблема с нападенията над спешните екипи застанаха и от медицинската федерация на КТ “Подкрепа”, откъдето обявиха, че от утре всички линейки ще носят обозначителни плакати в защита на Москов. В подкрепа на Москов се обявиха и редица лекарски колегии от цялата страна и от Асоциацията на университетските болници.

От ромската организация “Свят без граници” – Стара Загора са предложили съвместно с лекари от спешната помощ, регионалните здравни инспекции и др. да водят разяснителна кампания, възпитаваща в уважение към лекарските екипи. Според организацията обикновено атаките към спешните екипи се дължат на тяхното закъснение или липсата на адекватна грижа.

“Освен конкретните мерки, които си поставяме пред себе си, ние се обединихме около това, че качеството на Спешната помощ трябва да се подобрява. Затова ще бъдат предвидени и структурни, и финансови мерки, но нищо не може да оправдае каквото и да било насилие върху работещите лекари”, заяви след срещата Москов. 

Той посочи, че медиаторската мрежа ще бъде развита като се използва капацитета на ромските общности.

В събота Москов  ще се срещне с Националното сдружение на общините, за да предложи да се назначат здравни медиатори в общините, където до момента няма. До момента имаме 150 здравни медиатори в 80 общини.

Кирил Василев, председател на Инициативен комитет “Факултета” – София, посочи, че в най-големия ромски квартал би трябвало да има постоянно дежурна линейка на разположение на
живеещите там. Освен това той предлага в екипа на тази линейка да има ромско участие или поне шофьорът й да е ром, който познава квартала.

Представителите на Инициативния комитет “Факултета” заявиха,че не одобряват с екипите на Спешна помощ да идва и полиция.

“Министърът обаче е прав, че където има много сигнали за нападения и има хора, които нарочно разкарват линейките, за да се гаврят с тях, то българските закони трябва да действат и трябва да има и полиция”, заяви Василев.

Според него, тъй като няма подобни случаи в квартал “Факултета”, полицейското  присъствие там е излишно.

От утре всички линейки ще са с обозначителни плакати в подкрепа на Москов, съобщиха от медицинската федерация на КТ “Подкрепа”. “Ние не приемаме твърденията на народните избраници от някои политически партии и неправителствени организации, че министър Москов етнизира проблема. Няма по-убедителни аргументи от цифрите”, посочват от федерацията.