Издателите на “Капитал” и “Дневник” и главните редактори на двете издания публикуваха във вторник позиция по повод интервюто на главния прокурор Сотир Цацаров на 30 януари пред Нова телевизия, значителна част от което беше посветено на двете издания и техните издатели.

“Вместо да отправя квалификации за “Капитал”, “Дневник” и издателите им, вместо да нарича труда на журналистите “помия”, очакваме от главния прокурор да посочи конкретни твърдения или изнесени факти, които смята за неверни. Двете издания са между малкото останали, които реално спазват Етичния кодекс на българските медии”, посочват подписалите позицията. Те допълват, че главният прокурор не се е обръщал към Комисията за журналистическа етика, ако е преценил, че има нарушение на етичните стандарти от страна двете медии, а именно това е демократичният път на защита.

След това се напомня, че оценките в “Капитал” и “Дневник” за състоянието на съдебната система и работата на прокуратурата са резултат от проследяване на фактите и не се разминават значително от тези на различни международни организации. Само преди седмица в мониторинговия си доклад Европейска комисия посочи необходимостта от реформа в прокуратурата, тъй като липсват солидни резултати по дела за корупция по високите етажи на властта”, се казва в позицията, според която изявлението на главния прокурор е и обидно спрямо журналистите, които работят в “Капитал” и “Дневник”.

Вторият въпрос е защо главният прокурор измисля противопоставяне между издателите на “Капитал” и “Дневник” от една страна и депутaта от ДПС Делян Пеевски, в качеството му на издател, от друга.

“Г-н Цацаров говори за “два лагера, клана… които са в постоянно противоборство”, за “двама, които имат своя проекция в медии; които имат своя проекция и в икономиката и които най-вероятно имат свои противоречия, които решават на наш гръб.” От ръководителя на държавното обвинение, поради отговорността, която има към обществото, се очаква да бъде по-прецизен в публичните си оценки. Той пропуска да уточни, че единият сочен от него издател е в момента народен представител, който през целия си професионален живот е заемал само позиции в публичната власт, и чиито имуществени декларации не предполагат да има “проекции в икономиката” – като започнем от вестниците и телевизиите, които притежава, и стигнем до няколкото големи предприятия и недвижими имоти, в които се появи като собственик през последните месеци.

Притеснителна е вероятността главният прокурор да измисля “конфликт между издатели”, с цел да оправдае пасивността на ръководената от него институция спрямо странно забогатели и постоянно богатеещи политици”, заявяват издателите и редакторите на “Капитал” и “Дневник”.

И допълват: “Излиза, че ако някой си позволи да пише за Пеевски, то той води лична война с него и следователно не трябва да се обръща внимание на написаното. Но водещи световни медии като “Шпигел”, “Икономист”, “Ню Йорк Таймс”, “Ройтерс” и много други също пишат, че депутатът от ДПС олицетворява олигархичната система на клиентелизма в България. Следва ли, че техните издатели имат личен конфликт с г-н Делян Пеевски?”

По-нататък те изтъкват, че издателите и журналистите в двете медии нямат личен конфликт нито с Пеевски, нито с лидера на ДПС Ахмед Доган, нито с главния прокурор: “Както нямаха с мажоритарния акционер на фалиралата Корпоративна търговска банка г-н Цветан Василев, с когото Делян Пеевски работеше в синхрон – от 2009 година “Капитал” предупреждаваше за нередности в управлението и източване на банката, а институциите, в това число прокуратурата, игнорираха тези предупреждения.”

“Конфликтът на нашите медии е с модела на управление, в който политическа, съдебна, икономическа и медийна власт са събрани в едни ръце, за да бранят политическата корупция.

Тези, които защитават и се облагодетелстват от въпросния модел, може да се почувстват лично засегнати от наши статии. Но въпросът е принципен – нека не бъркаме двете неща”, заявяват авторите на позицията.

“Приемаме изявлението на господин Цацаров и последвалите (по странно съвпадение) изявления на г-н Пеевски, като недопустим натиск и заплаха. Смятаме, че прокуратурата дължи отчетност на обществото и трябва да говори с актовете си, а не с намеци и с образи от булевардните издания. Припомняме от името на двете редакции поканата за интервю към г-н Цацаров – по правилата на добрите журналистически практики”, посочват Алексей Лазаров, управляващ редактор на “Капитал”; Велислава Попова, главен редактор на “Дневник”; Галя Прокопиева, изпълнителен директор на издателство “Икономедиа”; Иво Прокопиев, Теодор Захов – издатели.