След фалстарт през май третото дело срещу Цветан Цветановуспя да тръгне от втория път. Делото беше засекретено, тъй като всички събрани материали представляват държавна тайна.

Софийският градски съд даде ход на процеса, в който бившият вътрешен министър отговаря за това, че е допуснал в МВР да се подслушва нерегламентирано и е бездействал, докато това е ставало. Освен него, обвиняеми са и трима бивши директори на закритото вече звено за подслушване СДОТО.

След като първото заседание по делото се отложи заради здравословни проблеми на един от обвиняемите – Цветан Иванов, днес съдия Петър Гунчев даде ход на процеса.

Призовани да дадат показания бяха бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев, вътрешният министър от служебния кабинет Петя Първанова, бившият зам.-шеф на сектор “Контратерор” в ГДБОП Валентин Цоновски и ексначалникът на сектор “Отвличания” в ГДБОП Йордан Монов.

Пред медиите Калин Георгиев не пожела да коментира делото с аргумента, че то е засекретено. Даде обаче своето мнение за влязлата вече в сила промяна при назначението на главния секретар, според която той заема поста си с мандат от 5 години:

„За съжаление мандатът в България означава колко най-много можеш да бъдеш, а не колко ще си. Мисля, че историята на една друга служба на ДАНС показва – Петко Сертов, чийто мандат беше довършен от Цвети Йовчев, този на Цвети Йовчев от Косьо Казаков, този на Косьо Казаков от Владо Писанчев. Поредното безумие на хора, които взимат ненормални решения”, заяви Георгиев.

По време на заседанието бившия зам.-шеф на сектор “Контратерор” в ГДБОП Валентин Цоновски е давал обяснения за един от случаите, в който е използван спецавтомобилът на МВР с мобилна техника, известен като „кечър”, а именно отвлечената на Лара Банева. Изключително лаконично Цоновски заяви, че кечърите са ползвани само за законни цели и според всички разпоредби: „Във всеки един случай е полезно, тъй като се носи някаква информация и след като всичко е направено абсолютно законово”, заяви той.

Начинът, по който е разследвано похищението на Лара Банева, стана повод за коментар и на адвокатът на Цветанов Менко Менков, който заяви, че в конкретния случай използването на специализираната техника е било съгласувано с министър-председателя Марин Райков и главния прокурор Сотир Цацаров:

„По време на отвличането на Лара г-н Цветан Цветанов отдавна не е бил министър на вътрешните работи и това е извън инкриминирания период, но се натъкваме на много интересни обстоятелства. Обстоятелствата за използването на тази техника кечър в резиденция „Бояна” по отвличането на Лара е съгласувано с министър-председателя Марин Райков и главния прокурор Сотир Цацаров и те са знаели за това участие на тази техника и нищо нерегламентирано няма в нейното участие”, обясни адвокатът.

Менко Менков каза, че са дали съгласие показанията на всички свидетели, които прокуратурата е разпитала, да бъдат приети и да не се разпитва повторно. Част от другите страни по делото обаче не са се съгласили и по тази причина до приключването му предстоят още около 15 разпита.

По делото са насрочени общо три резервни дати, като освен на 29 септември се очаква съдът да заседава и на 2 и 16 на октомври.