Служебният кабинет е назначен от президента заради качествата на всеки един от екипа и най-вече заради това, че всички министри са специалисти, които могат да влязат още от първия ден в съответните ведомства, министерства и агенции и да започнат да работят така сякаш никога не са си тръгвали.

Това заяви в „Здравей, България” по Нова телевизия Екатерина Захариева – вицепремиерът по икономическа политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране в служебното правителство, в отговор на въпроса чий е служебният кабинет.

Уточнението дойде в отговор на съмненията, че кабинетът „Близнашки” се свързва с ГЕРБ и „Протестна мрежа”.

Запитана дали и бившият шеф на митниците Ваньо Танов, който се завръща на поста, ще работи така, Екатерина Захариева подчерта следното: „Не мисля, че има нещо притеснително във връщането на предишни кадри. Кадрите от системата все са били на някого. Това са експерти от години наред в системата. Те винаги са работили някъде”.

На въпрос дали ще се увеличи цената на тока и ще има ли режим на тока, Захариева обясни, че председателят на регулатора доскоро е говорил съвсем други неща и припомни:

„По време на обществените обсъждания бяха доста настоятелни аргументите от страна на всички дружества в системата – и на държавните, и на частните, че предвид състоянието на енергетиката – цената на тока и действията, които се определят от регулатора, са застрашаващи системата и са опасни за нея. Точно това беше моето притеснение – че ако останат нещата по същия начин, състоянието на мрежата е такова, че не се знае докога ще издържи. В момента НЕК търпи месечни загуби от 50 милиона лева. Няма кой да ги покрие, в един момент тези пари ще дойдат от нашия джоб”.

„Това, което чувам от регулатора е, че няма как да няма увеличение на цената на тока. От управляващата доскоро партия БСП заявиха, че увеличението ще е 10%. Аз не мога да кажа какво увеличение на тока трябва да има или ще има. Това е работа на регулатора”, заяви вицепремиерът по икономическа политика.

По думите на Екатерина Захариева режим на тока ще има още тази зима, ако остане сегашното състояние заради невъзможност за поддържане на мрежата. „Ще направим всичко възможно това да не се случи. Ще дадем нашата идея как да работи един такъв професионален регулатор”, подчерта служебният министър.

Вече се готви апликационната форма за солидарна помощ за Варна и Добрич, готви се и тази за Мизия. В петък ще се реши колко пари да се отпуснат за Мизия от Фонда за бедствията. Нека кметовете по места са активни, нека да кандидатстват за европейски средства – от 1 юли регламентът вече е променен и се оказва помощ и за регионални бедствия, обясни още Захариева.