Независимо дали се реши “Корпоративна търговска банка” да бъде обявена в несъстоятелност, или да бъде оздравена, трябва да се наеме фирма, която да търси и да събере кредитите на банката. Това мнение изказа отново във вторник вицепремиерът по икономическите въпроси Екатерина Захариева пред журналисти.

Според нея, ако се наеме такава колекторска фирма, голяма част от раздадените необезпечени кредити от КТБ ще могат да се съберат и да се покрие част от дупката във финансите нан банката, които според одиторските доклади на три консултантски фирми надхвърля 4.2 млрд. лв.

По думите й няма как редовен или служебен кабинет да наеме такава фирма, би трябвало това да го направи БНБ или квесторите на КТБ, а ако се реши да се отнеме лицензът на банката и тя да се обяви несъстоятелност, това трябва да сторят бъдещите синдици.

Ако се мине по процедура оздравяване на банката, това също трябва да бъде направено, защото никой не е длъжен да плаща чужди кредити и хората не са длъжни да плащат покупките на някой, коментира Захариева.

Тя отбеляза, че предвидените в предложената и внесена във вторник в парламента от служебния кабинет актуализация на бюджета за 2014 г. два милиарда лева за КТБ всъщност са за Фонда за гарантиране на влоговете в банките, за да може той да покрие своя финансов дефицит от около 1.5 млн. лв. и да може да се платят всички гарантирани по закон депозити до 100 хил. евро в банката.

В отговор на въпрос относно преговорите за съставяне на правителство на ГЕРБ, Захариева коментира, че според нея всяка формула, която води до съставяне на кабинет, е по-добра от липса на правителство и нови избори. Надявам се политическите сили да подходят отговорно и да подкрепят първата политическа сила за съставяне на правителство, допълни тя.