Софийският градски съд отложи за 20 февруари разпоредителното заседание по делото за умишленото убийство на 15-годишния Георги Игнатов. Обвинен за това престъпление е студентът по право Йоан Матев. Към момента на извършването на убийството той е бил на 17 години, т.е. ще бъде съден като непълнолетен.

Днес съдът не успя да обсъди дали има основания за връщане на делото на прокуратурата и дали са допуснати съществени процесуални нарушения. Причината за това е, че един от адвокатите на Матев – Стояна Маркова е нередовно призована. Въпреки това тя бе в съдебната зала, но заяви, че не е имала възможност да се запознае с обвинителния акт и да стикова защитната теза с клиента си и другите му двама адвокати.

А те днес се включиха в процеса, след като обвиняемият отказа майка му Сребра Гаджева да го защитава пред съда. Новите двама адвокати поискаха време да се запознаят с материалите по делото. Заради това съдия Руси Алексиев отложи провеждането на разпоредително заседание за 20 февруари догодина.

Същевременно днес стана ясно, че родителите на убитото момче не желаят да присъстват на заседанията. Техният адвокат Костадин Костадинов каза после пред медиите, че ще поискат да бъдат конституирани като частни обвинители и граждански ищци като сумата, за която претендират е 200 000 лева.

Йоан Матев беше задържан и обвинен през февруари т.г., а убийството беше извършено през юни 2015 г. Ученикът Георги Игнатов беше намушкан с нож на пейка в Борисовата градина. Полицията разпространи снимки от видеокамери на младеж, който се отдалечава от местопрестъплението, но той не беше разпознат. Едва в края на м.г. разследващите получили информация, че момчето на снимките е Йоан Матев, който по онова време е бил на 17 г. и също е бил ученик. В хода на разследването стана ясно, че братът на обвиняемия е насочил разследващите към шахта, в която е бил намерен ножът, с който вероятно е било извършено убийството.

При задържането му през февруари, външният вид на Йоан Митев се различаваше от този на разпространените преди това снимки, като той беше с брада и видимо по-едър. Пред съда тогава обвиняемият каза, че това е нормално, защото спортува.