Зам.-шефът на митниците Румен Данев, който беше на поста по-малко от месец, е един от най-добрите в системата е, аз не съм видял нищо уличаващо – това каза в „Здравей, България” по Нова телевизия Георги Кадиев, депутат от “Коалиция за България”.

Припомняме, че на 5 февруари Румен Данев напусна поста, който беше заел само преди няколко седмици. Това беше поредната рокада в ръководството на агенцията за последните месеци. От Финансовото министерство тогава обясниха, че Данев сам е поискал да бъде освободен, но не дадоха повече подробности за мотивите му. Премиерът Пламен Орешарски намекна, че разполага с неблагоприятна информация за Данев, но отново не даде подробности.

Думите на Орешарски Георги Кадиев определи като некоректни. Депутатът отбеляза, че въобще не е дадена възможност на Румен Данев да се защити:

„Убеден съм, че Данев не е напуснал по собствено желание, тази работа беше неговият живот. Сигурен съм, че е лоялен на системата”, коментира Кадиев.

На въпрос дали според него има корупция в митниците, той посочи, че от осем месеца има директор и само един заместник и двама души не могат да свършат работата.

Кой махна Данев неформално – на този въпрос Кадиев отвърна: „Това може да ви каже единствено министърът на финансите. Дори самият Румен Данев вероятно не знае”.

Депутатът от „Коалиция за България” Георги Кадиев заяви още, че е имал съмнения за неправомерно възстановено ДДС на плевенска фирма за над 2 милиона и половина лева. Това се е случило, докато е бил заместник-министър на финансите в правителството на Тройната коалиция.

Кадиев подал докладна, но в крайна сметка не са били взети мерки. Никой не му е дал обяснение, той не е питал: „Орешарски ми беше шеф, аз съм бил зам.-министър, какво да питам”.

Заради случая с въпросната фирма той поискал оставката на тогавашния шеф на НАП Мария Мургина. Кадиев предложил съвместна среща на министри на финансите и на вътрешните работи, тъй като в казуса били замесени и служители на МВР:

„Считам, че аз бях прав, Пламен Орешарски – тогава в ролята си на министър на финансите, най-вероятно е разпоредил някаква проверка. За две седмици обаче се бяха случили чувствителни промени в доклада и данъчно-ревизионния акт – резултатите от него показваха, че е оказван натиск”, коментира Кадиев.

Той твърди, че през годините е имало много скандали. Депутатът даде пример с данъчен директор, който му наредил всеки месец да събира по 10 000 лева за партия, която не е БСП, но била част от Тройната коалиция.

„Аз спуснах до служителите на НАП всякакви връзки с политици да бъдат докладвани на МФ, но никой не докладва. Хората от НАП ги е страх”, каза Кадиев.