Зам.-министърът на транспорта Ангел Попов е обвинен в измама за 8000 евро

Заместник-министърът на транспорта Ангел Попов е обвинен за извършването на измама за 8000 евро, съобщиха от прокуратурата. За предстоящото обвинение на Попов съобщи по-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров, а след това зам.-министърът беше призован за повдигане на обвинение.

„Той е обвинен за това, че на неустановена дата през месец август 2012 г. в град София, с цел да набави за себе си имотна облага в размер на 8000 евро възбудил у собственик на транспортна фирма заблуждение, че срещу горепосочената сума служители от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, ще му уредят управляваната от него фирма да получи допълнително четири броя ЕКМТ/СЕМТ разрешителни. ЕКМТ/СЕМТ представляват разрешителни за облекчен режим на международен товарен транспорт“, съобщиха от държавното обвинение. Попов остава на свобода срещу най-леката мярка за неотклонение - „подписка“, а разследването продължава.

Прокуратурата започна проверка срещу него по сигнал на БСП през октомври. Тогава депутатът Георги Свиленски съобщи в парламента, че зам.-министърът е изнудвал превозвачи, докато е бил шеф на браншова организация. По думите на Свиленски, незаконната дейност е започнала през 2012 г. и е продължила до 2014 г. Попов събирал пари от колегите си превозвачи с цел уреждане на разрешителни за превоз на товари. Депутатът от БСП каза тогава, че срещу Попов имало съпротива от транспортния бранш още преди да стане зам.-министър, а премиерът Бойко Борисов бил сезиран от Националното сдружение на българските превозвачи и в сигнала била описана цялата схема.

"Националното сдружение на българските превозвачи сезират министър-председателя, че Ангел Попов, в качеството му на председател на браншова организация, си е позволявал да събира пари от своите колеги-превозвачи, с цел уреждане на СЕМТ разрешителни за превоз на товари. Шест месеца след този сигнал, този човек продължава да бъде зам.-министър на транспорта. По-интересното е, че освен писмото, което е заведено в МС, има и декларация от човек, който е дал пари на Ангел Попов. Той е застанал с трите си имена и лични данни“, каза тогава Свиленски и попита дали Борисов е сезирал прокуратурата.

На 18 октомври от държавното обвинение съобщиха, че главният прокурор се е самосезирал по публикация в „Дир БГ“ и е разпоредил на Софийска градска прокуратура незабавно извършване на проверка, в която да бъдат снети обяснения от Свиленски и от Попов. Прокуратурата е изискала информация и от кабинета на премиера затова дали е постъпвал сигнал от Националното сдружение на българските превозвачи. От сдружението също трябваше да бъде изискана информация за подаден на сигнал с описаните твърдения за действия на зам.-министъра.

Ангел Попов беше предложен за поста през май от квотата на „Обединени патриоти“, като лидерът на НФСБ и вицепремиер Валери Симеонов беше казал, че той има мащабен транспортен бизнес и с това ще е полезен на бранша. Тогава последва и остра реакция от сектора.

От Съюза на българските превозвачи и от Съюза на международните превозвачи заявиха, че Попов няма сериозни позиции в бранша, защото няма действаща транспортна фирма, а имал сдружение, което било активно само до 2011 г. Освен това те казаха, че Попов имал неизплатени с години дългове към фирми в бранша.