През „санитарната година”, в която ще бъде замразено увеличението на възрастта и стажа за пенсиониране, ще се търси решение – публично обсъдено и общоприемливо”.

Това коментира пред бТВ социалният министър Хасан Адемов.

По думите му правителството ще продължи да настоява за този гратисен период, за да се направи преглед на цялостното пенсионно законодателство, а не да се вземат решения за нощ по примера на бившия финансов министър Симеон Дянков.

Адемов допълни, че всички въпроси трябва да се разглеждат заедно, а „не на парче и не в изблик на всеобща лудост”, в посока стабилизиране на пенсионната система.

Помолен да коментира вица „Мамо, съборих шкафа в хола! – Баща ти знае ли? – Той разбра защото е под него”, министърът каза, че всички сме в шкафа и ако искаме да го изправим, трябва да положим усилия, които да обхванат по-голяма група български граждани.

„Правителството ще държи на позицията замразяването на възрастта и стажа да е само за една година”, обясни Адемов.

Той припомни, че многократно е заявявал, че увеличаването на възрастта и стажа с оглед на демографската криза в България няма алтернатива.

„Въпросът е как ще се случи – дали по начина, по който ГЕРБ и Дянков предложиха, или трябва да седнем заедно със социалните партньори и в рамките на тази “санитарна” година да направим преглед на цялостното пенсионно законодателство.