Задържаният с дрога адвокат излиза от ареста срещу гаранция от 10 000 лева

Варненският адвокат Йордан Роев, който беше задържан при опит да внесе хероин и амфетамин в затвора, може да напусне ареста, ако внесе парична гаранция от 10 000 лева. Това определи окончателно състав на Апелативния съд във Варна.

Роев беше обвинен в наркоразпространение, след като на 1 декември опита да внесе 4,37 грама хероин и 5 грама амфетамин в затворническото общежитие в село Разделна, където присъди изтърпявали двама негови клиенти.

При проверка на входа той бил подканен да предаде доброволно всичко, което носи и извадил увит в тиксо пакет, в който били наркотиците. На 4 декември Окръжният съд във Варна постанови постоянен арест за Роев, въпреки че той поиска по-лека мярка заради епилептични припадъци и обеща да не се укрива.

„От задържането си досега съм оказал пълно съдействие на органите по досъдебното производство. Въпросното пакетче беше предадено от мен с протокол доброволно. Съдържанието на това пакетче не ми е било известно. С епилепсия съм и се грижа за болната си майка, не мога да си вземам редовно лекарствата, ако съм в ареста. Вероятността да се укрия е сведена до нула", каза тогава адвокатът.

Днес Апелативният съд също прие, че има достатъчно доказателства по делото, от които да се направи обосновано предположение, че Роев е извършил престъплението, за което е обвинен, но няма опасност да се укрие или да извърши престъпление, ако не е в ареста.

„Обвиняемият е с добри характеристични данни, с работа и с постоянен адрес. Нещо повече. Назначена е била Съдебно медицинска експертиза, чието заключение е категорично, че заболяването, от което страда адвокатът е несъвместимо с условията в ареста“, съобщиха от съда. Прокуратурата също е поискала по-лека мярка за неотклонение за обвиняемия.

Адвокат Роев трябва да плати гаранцията в 7-дневен срок и едва тогава може да напусне ареста. Ако вината му за разпространение на наркотици се докаже в съда, той може да бъде осъден на от 2 до 8 години затвор и глоба от 5 000 до 20 000 лв.