Семейството на Стефка Камчева и Патрик Смитьойс решават да осиновят дете. Въпреки че имат техен биологичен наследник, те решават да се грижат и обичат бебе, изоставено в дом, тъй като е болно от сифилис, разказва Нова телевизия.

Стефка вижда детето, след като работи като доброволка в дома за изоставени деца. Оказва се обаче, че по закон те не могат да избират кое дете да осиновят и за да го вземат, им искат 15 000 евро. Така, вместо да осиновят, се оказва, че трябва да си купят дете.

Патрик Смитьойс сподели в „Здравей, България” по Нова телевизия, че те са подали сигнали за случилото се и в прокуратурата, и в полицията, и в Холандия.

„Схемите така са направени, че ако осъдим някой, то той ще е от малките риби, а големите няма да можем да ги пипнем”, категоричен беше Патрик.

Петромир Кънчев от Фондация „Надежда за малките” обвини семейството, че те сами са предложили пари, за да вземат детето.

„Никога и по никакъв повод не сме предлагали пари, за да осиновим детето”, категорични бяха Патрик и Стефка.

На въпрос чувал ли е за схеми за покупко-продажба на деца, Кънчев отговори, че в неговата фондация никога не са се продавали бебета.

„Детето е в процедура по осиновяване”, съобщи от своя страна Детелина Котевска от Агенцията за социално подпомагане. По думите й до момента не са потвърдени сигнали, че деца се осиновяват срещу пари.