Близо 3,141 милиона лева са изплатени на служители на жандармерията и на СДВР за извънреден труд по време на антиправителствените протести по време на кабинета “Орешарски”.

Справката е за периода от 14 юни 2013 г. до 23 юли тази година. Поискана е от един от участниците във вълненията и в окупацията на Софийския университет.

Борис Рангелов от „Протестна мрежа” е получил данните от МВР по закона за достъп до обществената информация, уточнява бТВ. Той е питал още дали загражденията, които опасваха Народното събрание, са собственост на вътрешното министерство, тъй като се говори, че се наети от чужда фирма. От ведомството обаче отричат информацията.

Рангелов очаква още справки от МВР – за цената на командированите от страната полицаи по време на протестите.

„В крайна сметка излиза, че изразът „подавам оставка” струва по прогнозни данни над 5 млн. лв. включвайки разходи за горива за извънреден труд. Това е дупката в бюджета на фонда за лечение на деца в чужбина. Все още не е ясно дали тези заграждения бяха законни. МВР не може да отговори дали не е нарушило закона, като е увеличило 20-метровата зона за сигурност”, коментира Рангелов.