Европейският съюз прие значим пакет от икономически санкции срещу Русия, за да принуди руския президент Владимир Путин да преустанови всякаква подкрепа за действията за дестабилизиране на Украйна, предадоха световните агенции, като се позоваха на говорител на европейската дипломатическа служба.

„Постигнато беше политическо споразумение относно пакета от икономически санкции”, каза говорителят. Това споразумение беше постигнато по време на заседание на посланиците на 28-те в Брюксел, посочва АФП. Тези санкции ще ограничат както достъпа на руските банки до финансовите пазари, така и вноса на оръжия, на стоки с двойно предназначение и на енергийни технологии, посочва ДПА.

АФП уточнява, че според санкциите се забранява и продажбата на оръжия, на технологии с двойно предназначение, както и на технологии в областта на енергетиката.

Петролната промишленост също ще бъде засегната, добави европейският дипломатически представител, цитиран от Ройтерс. Той поясни, че санкциите ще бъдат преразгледани след три месеца.

Новият пакет влиза в сила в четвъртък, посочва ДПА. Санкциите трябва да бъдат публикувани в официалния бюлетин на ЕС, за да влязат в сила.

Европейският съюз е решил също да блокира авоарите на четирима руски бизнесмени, близки до президента Путин. Санкциите са насочени и срещу три компании, сред които една банка. Конкретни имена не се съобщават.

Черният списък на ЕС срещу Русия вече включва 87 души и 20 юридически лица, на които са замразени авоари в ЕС и е забранено издаването на визи, припомня БТА.

„Европейските лидери си дават сметка за рисковете от репресии от страна на властта в Русия, но те взеха своето решение сред един непростим акт и след начина, по който ситуацията във връзка с него беше ръководена от президента Путин”, посочва  европейски източник, запознат с хода на преговорите. „Путин ще се опита да дестабилизира европейците и действието му ще бъде тест за единството на ЕС”,допълва той.

ЕС втвърди позицията си след падането на 17 юли на малайзийския самолет в Източна Украйна, за който се твърди, че е свален с ракета на проруските сепаратисти. В катастрофата загинаха 298 души.