Европейският съюз обсъжда разширяване на забраната за набиране на капитал на европейските пазари, като бъдат включени всички руски държавни компании, а не само банките, както и евентуална забрана руският министър на отбраната Сергей Шойгу да влиза на територията на ЕС. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на европейски дипломатически източници.
 

Европейската комисия ще подготви окончателен проект за нови санкции срещу Москва до утре и представители на европейските правителства ще решат каква да бъде окончателната форма на новите ограничителни мерки в петък (5 септември).
 

Други обсъждани мерки са забрана за европейски синдикирани заеми за руски държавни банки и институции.

Европейската комисия предлага също така да бъде намален от 90 до 30 дни минималният падеж на облигациите на руски държавни банки, които не могат да бъдат продавани в ЕС, според решението на Брюксел от юли. ЕС ще обсъди и дали да наложи забрана за купуване на руски финансови деривати.
 

Сред другите идеи, разглеждани във вторник, са забраната за Русия да бъдат изнасяни стоки с двойно предназначение да бъде разширена до всички руски фирми вносители, а не само да се отнася за компаниите от отбранителния сектор, както бе решено с пакета санкции от юли.
 

Забраната за продажба на напреднали технологии в енергетиката също може да бъде разширена, за да се включат и споразуменията за обслужване, според дипломатическите източници.
 

Русия може също така вече да не бъде канена на културни, икономически и спортни събития.
 

Новите санкции на ЕС срещу Москва могат да бъдат координирани с другите членки на Г-7 – САЩ, Канада и Япония.

Не е било обсъждано обаче прекъсване на достъпа на Русия до системата за международни плащания СУИФТ (SWIFT) , тъй като мярката би била твърде радикална.
 

Външнополитическата служба на ЕС отказа да коментира информацията за съдържанието на евентуалните нови санкции, отбелязвайки, че работата по тях все още не е завършена.

Европейската комисия ще представи новия пакет от санкции срещу Русия утре, а решението по него ще бъде прието до петък, заяви пред журналисти в Брюксел италианският външен министър Федерика Могерини, която в събота бе избрана от лидерите на ЕС за нов върховен представител на Евросъюза по външната политика и сигурността.

Положението в Украйна се влошава с всеки изминал ден и “ние трябва да отговорим по възможно най-категоричен начин”, каза тя, цитирана от Ройтерс, след като направи изложение пред депутати в Европарламента, който трябва да одобри номинацията й.
 

Имаме работа с агресия, а санкциите са част от политическата стратегия, която да помогне за намиране на политическо решение на конфликта, каза Могерини и добави, че ситуация в Украйна рязко се е влошила след новото настъпление на проруските бунтовници.
 

Могерини отказа да разкрие подробности за новия пакет от санкции, но добави, че те са насочени срещу четири сектора на руската икономика, сред които са отбраната, стоките с двойна употреба и финансите.

Лидерите на ЕС на срещата си в събота решиха, че прякото участие на руски войски във войната в Югоизточна Украйна изисква засилването на досегашните санкции, докато Москва не изтегли войниците си.