От днес ЕС облекчава правилата за транспортиране на течности в самолетите, предаде ДПА.

Това е първата стъпка към пълното премахване на ограниченията върху тези продукти, уточнява БТА.

ЕК ще оцени резултатите и последиците от тази първа стъпка и ще реши какви да бъдат последващите действия.

Очаква се пълното премахване на ограниченията за транспортиране на течности в ръчния багаж да стане през 2016 г., заяви говорителката на ЕС Хелън Киърнс.

От днес летищата в ЕС ще позволяват на пътниците да пренасят в ръчния си багаж закупени от безмитните магазини алкохол и парфюми. Няма да има значение от кои безмитни магазини на летищата по света са били закупени пренасяните течности. Те
обаче трябва да бъдат запечатани в опаковки в магазините.

Досега само течности до 100 милилитра, закупени от безмитни магазини в ЕС, можеше да бъдат допуснати като част от ръчния багаж на пътниците.

Правилата трябваше да бъдат облекчени още през 2011 г., но няколко страни членки на ЕС казаха, че имат нужда от повече време, за да се подготвят. Летищата трябваше да инсталират нова техника за проверка, която да гарантира същото ниво на
безопасност.

Ограниченията за течностите в ръчния багаж бяха въведени през 2006 г., когато британската полиция разкри терористичен заговор за взривяване на презокеански самолети за САЩ чрез течни експлозиви.

Според досегашните правила в ръчния багаж не можеха да се пренасят течности в опаковки над 100 милилитра. Правеха се изключения за лекарства или бебешка храна.

В последните месеци беше облекчено и още едно ограничение. Европейската агенция за авиационна безопасност промени миналата година правилата си, за да позволи на пътниците да използват електронни устройства, като мобилни телефони и компютри, в режима “за полет” по време на цялото пътуване.

Авиокомпаниите започнаха да въвеждат промяната. Бритиш еъруейз и португалската ТАП дори обявиха, че ще разрешат използването на електронни устройства по време на излитането и кацането, стига интернет и телефонните функции на устройствата да бъдат изключени тогава.