Заснемането на човек на обществено място без неговото знание и представянето на кадрите в съда като доказателство срещу него не е незаконно, постанови във вторник Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ), предаде Франс прес.

Съдът се произнесе, след като беше сезиран от испанец, загубил дело в националния съд.

Испанецът претърпял катастрофа и твърдял, че след катастрофата развил фобия и не можел да шофира каквото и да е превозно средство. Той поискал от компанията, към която бил застрахован, да му изплати обезщетение заради фобията му.

Компанията отказала да изплати обезщетение и испанецът завел дело. Тогава застрахователната компания наела частен детектив да следи испанеца. Той успял да го снима как шофира мотоциклет.

Кадрите били представени в съда по време на делото и испански съдия постановил, че застрахователят не трябва да изплаща обезщетение.

Тогава испанецът се обърнал към Европейския съд за правата за човека, който се произнесе по случая. Според съда няма нищо незаконно в това да се правят видеозаписи или снимки на обществено място на някого без неговото знание с цел събиране на доказателства срещу него, които да бъдат представени в съда.

Съдът в Страсбург не удовлетвори жалбата на испанеца, че правото на неприкосновеност на личния му живот е било нарушено.

В решението си съдът поясни, че видеозаписът, заради който човекът се е обърнал към съда, е бил направен не за да бъде публикуван в медиите, а за да допринесе по законен начин за разрешаването на съдебен спор.