Проверки на трите електроразпределителни дружества и „Топлофикация-София” започнаха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Оттам обясняват, че причина за проверките са множеството сигнали от граждани и организации за нередности. Периодът, в който ще се проверяват дружествата, е пет години назад, считано от 1 юли 2008 г. Въпреки че миналата година имаше три решения за промяна на цената на тока, стандартно регулаторният период започва именно в началото на юли.

Първата реакция на новите проверки идва от ЕВН, които обявиха, че ще съдействат на регулатора, но това е поредната проверка в много кратък период от време.

Заявката за проверките бе направена още миналата година, когато новият председател на комисията Боян Боев обяви и възможността за намаляването на цената на тока от 1 януари, което влезе в сила, но ЧЕЗ обжалва. В края на миналата година Боев заяви, че един от първите приоритети на комисията ще бъде да прегледа възможностите за намаляване и цената на газа, което да бъде последвано и от по-ниски цени за парното и топлата вода.

Миналата година Агенцията за държавна финансова инспекция установи редица нарушения на ЕРП-тата, но и обяви ДКЕВР за политически зависим орган. Одит на Сметната палата, възложен от предходното Народно събрание в разгара на протестите срещу монополите миналата зима, също констатира, че независимостта на регулатора е открит проблем.

Боян Боев е петият председател на ДКЕВР за последната година.