Европейската комисия реагира сдържано на обявения от руския президент Владимир Путин край на проекта “Южен поток”, като обяви, че това решение показва необходимостта от диверсификация на енергийните източници за Европа и устойчив европейски енергиен съюз.

“Решението на Русия свидетелства за необходимостта да повишаваме енергийната сигурност на ЕС, като диверсифицираме не само маршрутите за доставки на енергоресурси, но и източниците им за ЕС, както и да повишаваме нашата енергийна ефективност”, заяви върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Тезата й бе застъпена и от зам.-председателите на Европейската комисия Кристалина Георгиева и Марош Шефчович, които акцентираха на необходимостта от свързване на страните от ЕС в единна мрежа.

Русия прехвърля от болната глава на здравата

Кристалина Георгиева коментира, че обяснението за прекратяването на проекта “Южен поток” с България “донякъде изглежда малко прехвърлено от болната глава на здравата”.

“Начинът, по който беше взето и комуникирано това решение, само още един път потвърждава защо е много важно да не сме зависими само от един източник на газ и защо диверсификацията на на енергийните източници за Европа е толкова важна”, заяви Георгиева на пресконференция.

Тя припомни, че ЕК винаги е заемала ясна позиция по отношение на “Южен поток” – строителството на газопроводи в Европа трябва да се съобразява с европейското законодателство.

“Това законодателство е там, за да защити нашите потребителите – гражданите и промишлеността – от риска от по-високи цени заради това, че има ограничения върху източника на доставките. Тази позиция е известна на руската страна и не се е променила вчера, не може това да бъде причината за това решение”, посочи Георгиева.

Тя коментира, че вътрешният пазар трябва да защитава потребителите в Европа.

“Комисията ще разгледа много внимателно последиците от това решение и как можем да ускорим работата по свързването на страните от ЕС в единна мрежа”, добави Георгиева.

ЕК няма да компенсира България

Попитана дали ЕК сега ще компенсира България, както предложи Владимир Путин, Кристалина Георгиева заяви, че подкрепата за България се изразява съвсем конкретно във финансиране на газови връзки с Гърция и Румъния, които да увеличат възможностите ни да доставяме газ от различни източници.

По-късно Ана Итконен, говорител на Европейската комисия по въпросите на енергетиката, обясни, че не съществува правна рамка за компенсации заради спирането на проекта.

“Позицията на ЕС не е променена, газопроводите в Общността трябва да бъдат строени и използвани по европейското законодателство. Тези, които са в противоречие с него,
застрашават вътрешния пазар, посочи Итконен, цитирана от БТА.

Георгиева от своя страна каза, че ЕС ще продължи да бъде в следващите години най-големият източник за инвестиции в българската икономика, както досега.

“Знаем, че България очаква да получи за следващите седем години 32 милиарда лева, че от досегашния бюджетен период има още девет милиарда лева, които потенциално страната може да усвои. Да се надяваме, че ще ги усвои максимално. Има възможност да се обсъждат начини европейското финансиране да допринесе за енергийната независимост на България”, посочи Георгиева.

Тя посочи още, че България е суверенна страна, сама взима решения кое е най-добро за нейните граждани.

“Решението да изисква за “Южен поток” достъп до тръбата за други доставчици, е в интерес на България. То е взето, защото колкото по-голяма е зависимостта на която и да е страна от един определен източник, толкова по-трудно е да се преговаря и да се постигат условия, които най-добре защитават интересите на гражданите”, коментира Кристалина Георгиева

ЕК ще проведе поредната среща за “Южен поток”

В същото време заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по енергийните въпроси Марош Шефчович съобщи, че на 9 декември ще се състои предварително планираната поредна среща, свързана с проекта “Южен поток”.

Проектът за изграждането на газопровода “Южен поток” бе редовно обсъждан между съответните държави от ЕС и Европейската комисия.

Самата комисия неколкократно бе домакин на срещи, насочени към намирането на решение, така че проектът да бъде изцяло съобразен с европейското законодателство. Следващата среща бе насрочена за 9 декември и ще се състои, независимо от съобщеното от Русия намерение да спре проекта, заявява Шефчович в свое изявление.

Очевидно това ново развитие ще бъде допълнителен елемент в обсъжданията на предстоящата среща. Постоянно променящата се среда в областта на енергетиката в ЕС е поредната причина Общността да изгради устойчив европейски енергиен съюз. Един от приоритетите на този съюз ще бъде сигурността на енергийните доставки, допълва Шефчович.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини коментира, че страните от ЕС и НАТО възнамеряват да анализират отказа на Русия от изграждането на газопровода “Южен поток”.

“Решението на Русия свидетелства за необходимостта да повишаваме енергийната сигурност на ЕС, като диверсифицираме не само маршрутите за доставки на енергоресурси, но и източниците им за ЕС, както и да повишаваме нашата енергийна ефективност”, каза Могерини.