ЕК засега оставя мониторинга над България и Румъния в досегашния вид

Европейската комисия засега възнамерява да остави мониторинговия механизъм за България и Румъния в досегашния му вид и да издава доклади за напредъка на двете страни веднъж в годината. Това заяви говорителят на Еврокомисията Мина Андреева, цитира от БНР.

Следващите доклади по Механизма за сътрудничество и проверка ще са в началото на 2015 г., като точната дата за публикуването им все още не е ясна. Доклади ще има веднъж годишно.

В същото време вицепремиерът по европейски въпроси Меглена Кунева прогнозира пред журналисти в Министерския съвет, че ако досега България и Румъния са били в пакет, то от 2015 г. двете страни може да бъдат разделени по механизма за сътрудничество и оценка.

Румъния настоява за разделянето на двете страни от известно време, като основание за това й дава последният доклад за страната, който беше относително положителен, докато за България отново беше отрицателен.

"Сравнението с Румъния не е в полза на България. Една част от страните в ЕС настояват още механизмът да се обвърже със структурните фондове", каза Кунева.

Очакванията са докладът за северната ни съседка отново да бъде положителен. През последните месеци Румъния направи много в борбата с корупцията, като в момента тече съдебно разследване срещу 9 румънски министри за пране на пари, вземане на подкупи и корупция.

В същото време "България няма да отбележи съществен напредък" в сравнение с миналия доклад, каза Кунева. Тя очаква "тежък доклад", в който най-вероятно ще попадне и изчезналото тефтерче на бившия шеф на комисията за досиетата Филип Златанов. Кунева не се ангажира дали в доклада на Брюксел ще бъде отразен и случаят с шефа на БНБ и вероятността да бъде изпратен на друг висок пост в чужбина след фалита на КТБ.

Шенген е икономика

В същото време при два последователно добри доклада, Румъния има пълното право да претендира за влизане в Шенген. Това ще става поетапно с отпадане първо на въздушните, после на морските и накрая на сухопътните граници, каза Кунева.

По думите й това означава повече пътници, които ще предпочетат да се приземят в Букурещ, повече обработени товари на пристанищата за Румъния.

"Шенген не е просто името на едно градче, то е икономика", каза Кунева. Тя припомни, че за 2013 г. БВП на Румъния е отбелязал ръст от 3.6%, а през тази от 2.8%. В същото време икономическият растеж у нас през 2013 г. беше 1.2% от БВП, а за тази прогнозата е 0.6%.

Подобряване на имиджа на България в ЕС

Изоставането на България се дължи на липсата на единна политическа и обществена воля и нестабилното управление през изминалата година. Сега се работи за преодоляване на лошия имидж на страната, каза Кунева.

Три са ключовите събития, които трябва да се случат - избор на председател на Върховния касационен съд, избор на съдебен инспектор и приемане на съдебната реформа, напомни вицепремиерът.

В момента тя прави поредица от срещи с посланиците на страните от ЕС у нас в опит за връщане на доброто име на страната ни.

"Ще направим всичко възможно и най-малкото постижение да бъде представено подобаващо, но сравнението не е в наша полза", повтори отново Кунева.