Еврокомисарят по въпросите на цифровия дневен ред Нели Крус ще продължи да подкрепя протестите в Унгария срещу въвеждането на такси за ползването на интернет. Това заяви във вторник Райън Хийт, говорител на Крус, цитиран от БТА.

Не става дума за това дали въвеждането на такива такси е законно или незаконно, това е част от поета от известно време (от правителството в Будапеща) посока на ограничение на свободите, без да се цели подобряването на положението на икономиката или на обществото, коментира говорителят. Не е добре хората да бъдат отблъсквани от интернет, борим се за повече цифровизация, добави той.

Всяко правителство, което предприеме подобни стъпки, ще обърка нещата много, заяви Хийт. Това е грешната посока, налагането на финансова бариера е само една от пречките за достъпа до интернет. Ако Унгария създаде прецедент, ще последват други случаи в Европа и това ще се отрази зле на икономическия растеж, посочи говорителят.

Снощи близо 10 000 души участваха в Будапеща в протест срещу въвеждането на такса за ползване на интернет в Унгария.

Очаква се унгарският парламент да се произнесе по спорната мярка, предложена от правителството на Виктор Орбан. В проекта се предвижда начисляване на 150 форинта (0,50 евро) такса на прехвърлен гигабайт данни, като партията на Орбан обеща да ограничи до две евро на месец таксата за домашен интернет.