България вече е обект на специална европейска процедура заради “Южен поток“. Процедурата не е наказателна, а спомагателна и резултатите от нея ще определят евентуални следващи мерки от страна на Европейската комисия, съобщи националното радио.

Процедурата е предизвикана от намеренията на управляващите за промени в закона за енергетиката, уточниха експерти от Еврокомисията, като обясниха, че опитите даден газопровод или част от него да излезе извън обхвата на европейското енергийно законодателство, представляват сериозен проблем. Самата процедура, наречена “EUpilot”, е направляваща, има за цел да реши проблемите, свързани с прилагането на европейското законодателство, и да подобри комуникацията между съответната страна и Европейската комисия.

По повод на появили се в публичното пространство информации, че е започнала наказателна процедура срещу България, от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) уточниха, че няма стартирала такава процедура, нито че са
предприети стъпки за налагане на санкции. В ход е единствено стандартно запитване EU Pilot за събиране на информация относно готвени промени в Закона за енергетиката.

МИЕ нееднократно е информирало за диалога си с ЕК по темата, посочват от ведомството.

От Министерството добавиха, че подобни стандартни запитвания са практика на ЕС, които не водят до санкции. В работата на Министерството вече е имало
такива процедури – през юли 2011 г. относно изпълнение на националните цели по отношение на биогоривата, и от март 2013 г. по време на служебния кабинет относно напредъка в постигането на националните цели за енергийна ефективност, посочват от МИЕ.

“С проекта EU Pilot се цели по-добра комуникация и предварителен обмен на информация между службите на Европейската комисия (ЕК) и органите на държавите членки. За пореден път нормалният диалог с ЕК се изкривява и употребява за политически цели, което в крайна сметка е вредно за България, а не за едно или друго правителство. Не трябва да пречим на проекта “Южен поток”, защото той не е проект само на България, но и за ЕС”, е заявил министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

На 24 април т.г. той се е срещнал с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, за да обсъдят бъдещото развитие на проекта “Южен поток” в съответствие със законодателството на общността. На 15 май министър Драгомир Стойнев е изпратил писмо, с което кани експерти от екипа на Йотингер на среща с експерти от МИЕ, за да бъдат обсъдени промените в българското законодателство, касаещи изграждането на газопровода “Южен поток”.