След последните нападения над екип на Спешна помощ в София от миналата седмица екипите посещават критичните квартали, придружавани от полицаи или пожарникари, каза във вторник по БНТ временният директор на центъра Александър Златанов. Той уточни, че вече има издадена заповед с такова съдържание, като има синхрон със съответните служби.

Златанов не скри, че това не е нормално, но е вариант докато се вземат мерки. Не може във всеки екип да има полицай, не може да им сложим каски и бронежелетки или да ги карат БТР-и, възмути се временният директор на спешната помощ в София.

Според него проблемите на службата, изпращаща линейките идват от липсата на филтриране, като към нея се обръщат всички със здравословни проблеми, който не могат да се свържат с личния си лекар, например. Златанов смята, че решението е екипите да се подсилят с парамедици, като се изградят и предспешни центрове.

“Никой не вини личните лекари, че не реагират и викат нас, няма как да са на разположение 24 часа. Ако работи до 17 часа, след това да има няколко центъра за неотложна помощ, към които хората да се обръщат”, поясни директорът на Спешната помощ. По неговите думи при това филтриране линейки ще се плащат наистина там където е нужно – при инциденти на улицата и когато се изискват спешни реакции и хоспитализации. “От 200 пациента, при които отиваме, максимум 50 се настаняват в болница, явно другите не са спешни”, аргументира се Александър Златанов.