Още следващите месеци в големите градове екипите на Спешната помощ и линейките ще бъдат увеличени в рамките на реформата в системата, съобщи здравният министър Петър Москов събота.

“Според стратегията, която е приета и финансирана с ясни параметри от ЕС, към момента не повече от 3 млн. български граждани имат достъп до медицинско обслужване в 30 минути. При изграждането на пълните характеристики и параметри на тази система 7 млн. български граждани ще имат достъп до това”, каза Москов пред Нова телевизия.

По думите му стратегията трябва да се осъществи до 2020 г., като това не означава, че промените ще се видят чак тогава.

”Спешната помощ трябва да бъде променена, така че тя да бъде качествена и навреме”, допълни той.

Той заяви още, че кардиналното решение на проблема с обслужването на гетата е там да има здравна и полицейска служба.

”Това не е процес, който може да завърши за половин-един или два месеца, но въпросът е да има ясната политическа воля, че това е решението, че държавата влиза вътре”, коментира Москов.

”Водим продуктивни и водещи до конкретни стъпки разговори с реални цигански общности, които вършат неща в тази посока – здравни медиатори, комуникатори, хора, които се обучават в определени стъпки”, обясни министърът и добави, че това е начинът държавата да се върне, ”иначе оставаме в омагьосания кръг”.

Москов коментира още, че министерството има много ясна визия как да направи здравната система по-прозрачна.

”Механизмите, с които да се спре източването на Националната здравноосигурителна каса, са свързани с прозрачност и контрол. В момента имаме много ясна пътна карта по месеци за това как системата се електронизира и става прозрачна”, каза той.