“Зная къде ги стяга чепика част от БСП – проверката на кредитните милионери“. Това обяви в пред бТВ във вторник Екатерина Бончева, член на Комисията за досиетата по повод, внесения от социалистите проектозакон, с който се цели отменяне на Закона за досиетата и закриване на Комисията за досиетата.

По думите ѝ с искането си за закриване на комисията по досиетата, БСП се опитва да “опраска” част от българската история.

“Това е един опит, ще говоря с хубавия литературен термин, да се опраска част от българската история. Аз не мога да си представя, че една партия като БСП, която гласува този закон, сега ще поеме този срам”, заяви Бончева. Тя припомни, че това не е първия опит да се закрие комисията по досиетата и посочи, че събраните до момента документи, показват само една част от историята на тоталитарния режим. “Сигурна съм, че няма да стигнат до закриване на комисията и никой няма да поеме този срам”, смята тя.

Според Бончева зад искането на БСП прозира опит да се опорочи идеята за създаване на Институт за национална памет и той да не заработи, тъй комисията не е довършила работата си.

“Винаги, когато става въпрос за разпределение на потоци от пари, БСП и специално тази част от парламентарната група, винаги настръхват, защото ние проверяваме кредитни милионери, дружества с общинска и държавна приватизация. Там ги стяга много яко чепика”, заяви Бончева. Тя припомни забавянията в работата на комисията по досиетата покрай нежеланието да бъдат предадени досиетата на военното разузнаване и посочи, че смяната на Йордан Бакалов като шеф на служба “Военна информация” също е забавила този процес. По думите ѝ все още има негласна съпротива от някои служби за предаване на архивите.

“45 години са бяло петно за нашите деца. Това нормално ли е”, попита Екатерина Бончева. В контекста на споровете около термина “съжитество”, след неверните твърдения, че той ще замени термина “робство” в учебниците по история, Бончева заяви, че безпросветността в България е изключително голяма. Тя допълни, че периодът на комунизма трябва да се изучава в училище.

Според нея тайните на тоталитарните държави не могат да останат такива и даде примери с други държави, които вече са разсекретили напълно досиетата и са приели лустрационни закони.