Търсенето на работа от страна на българите в европейската мрежа за намиране на работа ЮРЕС (EURES) не е по-различно от началото на предишни години. Това съобщи пред Дарик Славка Радева, началник на отдел в Агенцията по заетостта и юрес мениджър за България. Тя посочи, че характерно за последните няколко години е засилването на интереса през януари, когато се набират работници за летния сезон.

Към момента особено атрактивна е офертата на най-популярната в Германия верига за бързо хранене, която предлага заплащане от 7,71 евро на час, плюс общежитие и безплатна храна. Търсят се и кадри за германския Европа парк – един от най-големите увеселителни паркове в Европа.

Към момента европейските работодатели търсят най-вече компютърни специалисти, програмисти, машинни електроинженери, готвачи, медицински специалисти, както и кадри в продажбите. За Германия има три актуални оферти – една от тях е на верига за бързо хранене, а интервютата с кандидатите ще се проведат в края на февруари в София и Варна. За увеселителния парк Европа се търсят готвачи, сервитьори и бармани. Третата възможност е професионално обучение по различни професии, разказа Славка Радева.

„Проектите, по които могат да кандидатстват, и професиите, за които могат да кандидатстват за обучение младежите, са публикувани на сайта ни, всеки може да ги разгледа. Срокът за подаване на документи е 16 януари. Който се интересува може да разгледа информацията и да изпрати автобиография, попълнен формулар и преведена диплома на немски език за средно образование”, обясни тя.

Според последните данни на портала ЮРЕС обявените свободни работни места са над 1 920 000.